/ БТА
Тя е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси
Откриха първата изцяло запазена статуя от Одесос.
 

Одесос статуя
БТА


Археолозите от РИМ – Варна съобщиха този следобед за тази изключителна находка при проучванията на древния град - мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст.
 

Одесос статуя
БТА


Това е изключителна и много рядка находка. Тя е цяла от постамента до главата, има съвсем малки щети по изображението и лицето, както и отчупена китка. Изработена е от мрамор и е по-висока от човешки ръст. Изобразява мъж в зряла възраст с къса брада, облечен в римска тога. Според специалиста това е важно, защото Одесос е град с древна гръцка история, създаден през VI век пр. Хр. По думите му, когато попада в обхвата на Римската империя, новата власт запазва вътрешните структури на старите гръцки градове, затова традициите, административният език и вътрешното управление продължават да бъдат по гръцки маниер, обясни пред БТА гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей. 

Одесос статуя
БТА


Представен е мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция, съобщават от Archaeologia Bulgarica.
 

Одесос статуя
БГНЕС/Arheologica Bulgarica


Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев.
 

Одесос статуя
БТА



Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век.

Фактът, че този виден гражданин на Одесос е облечен в римска тога показва, че той е бил в близки връзки с римската власт, въпреки че е бил местен жител. Надписът върху постамента сочи, че името на изобразения е Гай Марий Хермоген, каза Тенекеджиев, но уточни, че това е предварителна информация и окончателното мнение ще дадат специалисти по епиграфика, които вече са поели разчитането. Изработката на статуята е много фина, особено лицето, което е направено с много детайли, посочи още археологът.
 

Одесос статуя
БТА

Всеки момент е важен! Пследвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/Arheologica Bulgarica