Нощни атракции показват облика на стара Варна
Нощни атракции показват облика на стара Варна / netinfo
За четвърти поред път тази вечер от 19 до 24 ч. се организира „Нощта на музеите” - инициатива под патронажа на Съвета на Европа.

Музеят за история на Варна ще предложи програма “Светлина и музика в музея”. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на стара Варна от 20-те и 30-те години на XX в. чрез пресъздадените с оригинални експонати занаятчийски ателиета, хотелска стая, гостилница, фотографско ателие, шапкарски магазин, магазини за детски играчки и радиоапарати, да се запознаят с първите прояви на днешния международен музикален фестивал “Варненско лято”, който води началото си от 1926 г. Любопитни снимки и картички показват модата в банските костюми, превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на българската култура.

Нощта на музеите е практика, която се радва на все по- голяма популярност в европейските градове. Целта е да се привлече нова публика, особено млади хора, в един необичаен час за посещение в музея с богата концертна програма. Нощната атракция има празничен и непривичен характер. Варненци и гостите на града ще могат да надзърнат в тайните на минали времена, а много от експонатите ще ги заинтригуват. Фенери ще осветяват градинката пред музея. Входът е свободен.

В програмата ще вземат участие Франкофонски център Варна, Алианс Франсез – Варна, представителството на Френския културен институт – Варна, Варненското оперно-филхармонично дружество, театрална трупа „Щурче”, както и варненски ученици.