Низвергнатият отец Попов: Сътрудничиш на ДС и ставаш митрополит

Низвергнатият отец Попов: Сътрудничиш на ДС и ставаш митрополит
Низвергнатият отец Попов: Сътрудничиш на ДС и ставаш митрополит / www.skat.bg

Отец Любомир Попов е варненски православен свещеник. През 2003 г. беше изгонен от храма "Св.Атанасий", в който служеше, и низвергнат от църковен съд при Варненската и великопреславска митрополия, към която е протосингел от 1982 до 1998 г. Бил е депутат във Великото народно събрание. След лишаването си от църковен сан отец Попов продължава да служи в зала, пригодена за нуждите на църквата.

- Отец Попов, изненадан ли сте от броя на митрополити, свързани с Държавна сигурност?

- Изненадан съм, че оповестиха толкова митрополити.

- Вие да не би да сте очаквали да скрият част от тях?

- Вероятно скриха.

- Да разбирам, че според Вас почти всички са сътрудничили на службите?

- Не почти всички, а всички.

- Това, че варненският Кирил е агент на ДС, изненада ли е за Вас?

- Не. Изненада е за тези, които не познават структурите на църквата и начина, по който духовниците се издигаха на такива постове. 

- Кирил става митрополит на 34 години – това необичайно ли е според Вас и може ли изборът му да бъде обяснен със сътрудничество му на службите?

- Сътрудничеството на службите осигурява митрополитски пост. Но това, че е млад – има и други такива примери. И не само сега, но и по-рано. Просто имаме малко монаси в страната и просветените, както и тези, които са готови да станат по качества владици - също са малко. Така че няма избор. - Оттук насетне какъв би трябвало да е ходът на тези митрополити, които са били агенти?

- Аз не знам какво ще направят те, вероятно няма да направят нищо. Но канонът е категоричен, а те уж казват, че застават зад каноните. Няколко правила има в това отношение, най-ясен е канонът на 30-то апостолско правило, което казва: „човек, взел епископския си сан със съдействие на властта, да бъде отлъчен от църквата”. Не низвергнат, а отлъчен. Ние няма какво да мъдруваме, нито имаме избор. Това е постановление на стар църковен канон.  

- Въпреки строгата йерархия в църквата - ако митрополитите не пожелаят сами да се оттеглят, възможно ли е в някои от епархиите да бъдат принудени да го направят под натиск на свещениците в тях?

- Свещениците в епархиите се държат в страх и в подчинение. Те никога няма да кажат на митрополитите „Идете си” или малко тях биха се решили да направят подобно нещо. Те ще задържат това статукво, защото е от полза и за тях самите – всеки си има някаква облага от това, че се е нагласил вече към съществуващия началник и няма нужда да търси други.

- Да разбирам, че сте песимист това да се случи във варненската епархия?

- Ами, много съм скептичен.  

- Ако митрополитите не се оттеглят, може ли тогава да очакваме някой ден един от тези с агентурно минало да стане и патриарх?

- Вижте какво, те се самовъзпроизвеждат. Това е естествено, разбира се - кой ще стане. Отнякъде другаде ли ще дойде патриарх – той се избира измежду тях. Това е порочността на тази система – затворена напълно и самовъзпроизвеждаща се, която не позволява никой външен човек да влезе в нея. Направена е така, за да крепи статуквото. И ако се остави по този начин – тя ще го крепи, докато свършат времената. 

- Прави впечатление, че след като става митрополит, Кирил отново е възстановен като сътрудник на службите, но този път към Шесто управление? За дейността му към това управление е открито писмо да бъдат заличени всички данни. Така че сега знаем каква дейност е извършвал Кирил, докато е учил в Гърция, но няма данни в какво се е състояло сътрудничеството му като митрополит.

- Какво мога да кажа, след като няма данни. Не мога да кажа нищо. Казали са, че е сътрудничил на службите и по този начин е станал митрополит – мисля, че това е достатъчно.  

- Според Вас могат ли всички митрополити агенти да бъдат слагани под един знаменател?

- Те ги поставиха, аз не ги поставям. Не според мен, а според това, което излезе в публичното пространство – според техните досиета.

- Те могат да бъдат разделени на разузнавачи, които са работили зад граница, и на такива, които са към Шесто управление.

- По нищо не биват да бъдат разделяни. Те са слугували на двама господари. А евангелието казва, че не можеш да бъдеш слуга на двама господари. Или единият ще намразиш, а другият ще обикнеш.

- Един ден може ли да очакваме митрополит Кирил да стане патриарх?

- Всеки може да очакваме, ако от това изваждане на досиетата нищо не се промени. Което означава, че църквата ще се маргинализира докрай. Тя вече престава да бъде интересна за нормалните хора. Разбира се, ще има и такива, на които това няма да им пречи. Но ние виждаме, че митрополитите не само са служили на ДС, но и живеят по начин, който съвсем не подобава на духовни лица. 

- Щеше ли да се случи разколът в църквата, ако проверката на досиетата беше извършена още в първите години на прехода?

- Не знам дали щеше да се случи, но нещата щяха да се развият по друг начин. При всички случаи църквата се нуждае от едно очистване – дали сега, или по-късно, то ще стане. Въпросът сега е, че в момента в самата църковна администрация няма кой да го направи, защото те трябва да вземат решение срещу себе си. Не виждам дали биха направили това. Както един църковен събор, свикан по техния модел, нищо не би направил, защото и той ще бъде прецизиран така, че да отидат хора, които подкрепят митрополитите на всяка цена и въпреки всичко.