Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
Най-цветното варненско училище (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Няма начин да не сте го забелязали, минавайки по бул."Сливница", между „Нептун" и лятно кино „Тракия". Най-цветното варненско училище - това е "Братя Миладинови".

Всички стени на фасадата му са изрисувани в ефектни графити. От едната стена между прозорците надничат приказни герои и странни същества, а от друга - огромни цветни букви. Най-впечатляващият графит обаче е момче пред разтворена книга. А графит има дори на самия вход на школото, който обвива училищния праг с жълто-зелени листа.

Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
netinfo

Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
netinfo

От една запустяла, безцветна и сива сграда, училището става интересно и за останалите ученици, споделя впечатленията си от графитите учителката Петя Николова. А след изрисуване на фасадата учениците започнали да идват в клас с по-голямо желание. Децата дори помагат при изрисуването на стените, което отнема около седмица.

Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
netinfo

Помощно училище "Братя Миладинови" не е избрано случайно. Нестандартната на вид фасада привлича общественото внимание към децата със специални образователни потребности.

Цветната „опаковка" на сградата е дело на райтъри от Варна, Хърватия, Турция и Япония. Изрисуването става в навечерието на 24 май миналата година, като част от проект на неформална младежка група „Аморфа". Целта е да покаже, че рисуването по стените е изкуство, а не просто цапане.

От „Аморфа" се спират на училищни сгради, тъй като по този начин уличните рисунки са най-близо до децата, споделя Мария Баджакова от младежката формация. „Като видиш как влияе на децата една такава рисунка, разбираш, че наистина има смисъл. Тогава не е нужно да обясняваш какво правиш, защото те общуват директно с нея, без никакъв проблем. С хора на друга възраст по-скоро трябва да обясняваш защо това е нужно, как това не е негативна намеса, а положителна, каква идея имаш, защо така си го направил, и да поемеш критика съответно", казва Мария. Опитът й показва, че по-големият мащаб и по-ярките цветове на графитите въздействат по-силно.

Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
netinfo

Благодарение на „Аморфа" вече са пременени фасадите на Хуманитарната гимназия и Първа езикова гимназия. Върху физкултурния салон на СОУ „Свети Климент Охридски" пък може да се види най-емблематичния от серията училищни графити - огромни портрети на Кирил и Методий с надпис „Върви, народе възродени".

Най-цветното варненско училище (СНИМКИ)
netinfo

Подобни графити издържат по няколко години. Заради високата влажност и слънцето, стенните рисунки живеят по-кратък живот край морето. А и много от училищните сгради във Варна имат нужда от ремонт, което е условие за създаване на качествен графит.

Авторите сами набавят необходимите материали, без да получат за труда си и един лев. А с времето от младежката група установяват, че отворените към градската визия във Варна стават все повече.