Награждават най-добрите сувенири на Международния панаир на занаятите и изкуствата
Награждават най-добрите сувенири на Международния панаир на занаятите и изкуствата / netinfo

"Семейство кукли" на Мария Милева спечели първо място в конкурса за сувенири на 20-ия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", съобщиха организаторите.

През целия период на изложението сувенирите, изработени от майстори от цялата страна, бяха подредени в специална сувенирна палата, разположена до Галерията "Къщата на майсторите". Посетителите на Панаира имаха възможността да гласуват за своя фаворит, като гласуването тази година беше чрез имейл и смс.

Авторите на първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове са:

Йордан Григоров, Мария Милева, Митко Минев (Липа арт), Петко Петков, Боряна Илиева, Дияна Стоянова, Стефан Михайлов, Борян Пешев, Петър Петров, Галя и Милена " Дзев студио", Стоил Иванов, Нина Събева, Радка Вацева и Надежда Илиева.

Номинираните произведения бяха подредени на специална пресконференция, където представители на местните медии избраха призовата тройка.

Награждават найдобрите сувенири на Международния панаир на занаятите и изкуствата
netinfo

„Сувенири" е последният конкурс, който организираме в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика". Той е обявен последен, предвид това, че искаме да дадем възможност на всички посетители на панаира максимално дълго време да гласуват за сувенира, който смятат, че трябва да спечели. Този конкурс, обаче, хронологично е първото събитие, което „Булгарика" организира, тъй като той предшества Международния панаир на занаятите и изкуствата с една година", заяви Лиляна Савова, от Асоциация „Булгарика".

Тази година в конкурса участваха 112 произведения от 40 автори. Всяка година първите петнадесет сувенира, събрали най-много гласове, се подреждат на специална пресконференция, където представители на медиите избират победителя с тайно гласуване.

Победител в тазгодишния конкурс е Мария Милева от Горна Оряховица със своето произведение „Семейство кукли". Тя се занимава с ръчно изработени сувенири, а от няколко години само с кукли, които облича в народни носии.

На второ място журналистите класираха Митко Минев от „Липа арт" Казанлък и неговата бутилка с оркестър.

За първи път тази година имаше три трети места - Галя и Милена от „Дзев студио" с тефтер с апликация тъкана черга, Боряна Илиева със своя сувенир „Паун" и Стефан Михайлов с „Петел."

Победителите ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място - парична награда в размер на 150 евро. Те ще бъдат наградени на официалното закриване на 20-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика" на 21 август от 20.00 часа в Английския двор на Археологическия музей.