Национално признание за варненски археолози
Национално признание за варненски археолози / DarikNews.bg, архив

Двама варненски археолози бяха наградени на Националната конференция по археология на България, която тази година се проведе в Сандански. По предложение на Националния институт по археология с музей  при БАН, Министерството на културата награди д-р Валери Йотов и Александър Минчев от Регионалния исторически музей Варна със специална грамота и плакет. Те са отличени ”За научните резултати от археологическите проучвания на обект „Късноантична крепост на нос „Св. Атанас“, имащ значим принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство на страната„.

В продължение на пет години двамата археолози проучват късноантичния град при Бяла, където бяха разкрити голяма и добре запазена раннохристиянска църковен комплекс, винарна, баня, керамични пещи, много жилищни сгради от V - началото на VІІ в., както и голям тракийски култов комплекс с храм от VІ-І в. пр. Хр. Откритите многобройни археологически материали, дадоха ценни сведения за живота, религията и културата на населението на насерението от района през античността. През миналата година, със средства от от Европейския съюз обектът край  гр. Бяла бе консервиран, частично реставриран и социализиран. Той вече е открит и се радва на интереса на българскте и чуждестранни туристи.

Същевременно, неотдавна Александър Минчев бе поканен от ръководството на Кралския колеж (Кингс колидж) в Лондон да изнесе в началото на юли специализирана лекция  пред английски специалисти за античниото театрално изкуство по Западното Черноморие.