Стартира европейската купа по ветроходство
Стартира европейската купа по ветроходство
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде официален старт на провеждащия се във Варна кръг от Европейската купа по ветроходство клас Лазер.
За регатата, която ще се проведе от днес до 16-ти юни, в Морската столица пристигнаха 36 състезатели, като освен от България състезатели има също от Румъния и Украйна. На церемонията присъстваха още областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, директорът на дирекция Спорт към Община Варна Кристиан Димитров, председателят на съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Тихомир Тодоров, както и президентът на Българска федерация по ветроходство Росен Марангозов и вицепрезидентът на Европейската Лазер Асоциация - Златко Якелич.
Първата от осемте предвидени за регатата гонки стартира в 13:00ч. при благоприятни метеорологични условия. Състезанието протича в три класа – Laser 4.7, Laser Radial и Laser Standard. Разбира се, при ветроходството стартовете могат да претърпят промени при смяна посоката на вятъра.
Състезанието е част от програмата на Варна – Европейски град на спорта и е домакинствано от Община Варна и СК „Черно море Бриз“.
Ето какво сподели министър Кралев по повод началото на престижното първенство:
 „Варна се е доказал като град домакин на форуми от най-висок ранг. Това домакинство е поредното признание към града като организатор на подобни прояви. Аз съм изключително горд и щатлив, че Варна е определена и за домакин на Европейското първенство през 2021 и съм убеден, че за пореден път ще се справим отлично като домакини.“
В късния следобед се очакват и резултатите от гонките в първи състезателен ден, като сериозна заявка за добро класиране има и от българските състезатели.