Рекордни 25 държави идват на турнира „Царица Маргарита“

Надпреварата на грациите е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта във Варна

Надпреварата на грациите е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта във Варна
Надпреварата на грациите е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта във Варна
Надпреварата на грациите е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта във Варна
Състезателки от 25 държави ще се представят на турнира по художествена гимнастика „Царица Маргарита“ във Варна. 27-мото издание на проявата е на 6 и 7 юли в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. До момента участие са потвърдили Австралия, Азербайджан, Англия,  Андора, Белгия, Германия, Грузия, Египет, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Унгария, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и домакините от България. Това е абсобютен рекорд в историята на турнира, който води началото си от 1992 г. Досега най-масово бе участието през 1995 и 2006 г., когато се представиха по 17 държави. Миналата година участваха школите на 14 страни. Създател и организатор на проявата от календара на БФХГ е Анелия Атанасова.
„Преди броени дни навърших 70 години. Получих десетки поздравления, но най-големият подарък за юбилея ми е участието на толкова много държави. Не може да не ме радва фактът, че нашият турнир се утвърди през годините и днес се превръща в едно минисветовно първенство“, заяви Анелия Атанасова.
Както и миналата година в настоящото издание на проявата ще се проведат паралелно две състезания. Първото е турнир по ФИГ (Международната федерация по гимнастика). Надпреварата тук е в две възрастови групи  - девойки старша и жени. 10 гимнастички при жените ще се състезават в шампионат на уредите и многобой.
„По-любопитна е надпреварата при девойките. Тук на килима ще си дадат среща 30 момичета, като състезанието ще се проведе по интересна схема, която ще бъде приложена на първия световен шампионат за младежи в Москва от 19 до 21 юли. Ще има освен шампионат на уредите и индивидуален отборен многобой, а с включването и на 6 девически ансамбъла ще се формира и отборно класиране. На практика варненският турнир е последна проверка за девойките преди шампионата в Москва и затова състезанието се очертава много силно“, коментира Мая Максимова, технически секретар на турнира. Шампионатът в Москва е първият в историята на художествената гимнастика за тази възраст. Той ще се проведе в комплекс „Лужники“ в руската столица. Досега девойките играеха само на европейски първенства и на младежки олимпийски игри.
На „Царица Маргарита“ във Варна по традиция ще видим и ансамблови съчетания. При девойките ще се представят Великобритания, Германия, Испания, Норвегия, Унгария и България, а при жените ще изиграят композициите си Турция и Израел.
Клубният турнир във Варна ще бъде изпитание най-вече за родните гимнастички, разпределени в няколко възрастови групи, а във втория ден от надпреварата – на 7 юли, след приключване на финалите в турнира на ФИГ, е предвидено и състезание за най-малките от школите – „Гимнастрада“.