/ Добри Атанасов
Рекорден награден фонд от 20 400 лв. ще си поделят призьорите в силния международен турнир по плуване Black Sea Cup във Варна. Това обявиха по време на пресконференция в „Залата на славата“ вчера организиторите на престижния спортен форум.

Плувци атакуват олимпийски квоти на Black Sea Cup във Варна

Събитието, което е квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г., ще се състои на басейн „Приморски“ от 7 до 9 юни. Турнирът започва в петък, когато ще бъдат дадени два старта - в дисциплините 800  и 1500 м свободен стил, а официалното откриване е в събота от 17:15 ч. Награждаването е в неделя от 19:30 ч.

Организатори на международната проява, която ще се проведе в рамките на инициативата „Варна – Европейски град на спорта – 2019 г.“, са община Варна, БФПС и ПСК „Черно море“. 

Участниците в Black Sea Cup ще атакуват квоти освен за летните олимпийски игри, и за световното първенство по плувни спортове на 50-метров басейн в Гуанджу, Южна Корея .

На комплекс „Приморски“ ще плуват елитни състезатели от САЩ, Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус , Унгария, Латвия и България. Във Варна идва и звездата на родното плуване, участничка на олимпиада и световно първенство - Екатерина Аврамова. Организаторите очакват в проявата да се включат над 400 плувци, представителите на домакините от ПСК „Черно море“ са общо 50.

Призьрите ще бъдат възнаградени освен с парични премии и с атрактивни предметни награди. Спонсори на проявата са -община Варна, „Агрополихим“, „Виваком“, „Холдинг Варна“, фондация „Лъки хънт“, „Арена“, хотел „Атлант“ и популярна марка хранителни добавки. Предвидени са и красиви плакети за призьорите.

Black Sea Cup ще бъде по всички правила на ФИНА под ръководството на международен сертифициран съдийски състав. Участниците ще се състезават в отворена система, като класирането ще се определя спрямо възрастовите групи и пола.

Първите трима плувци във всяка дисциплина от съответните възрастови групи ще получат медали и награди, подсигурени от община Варна. Бонусът за първо място е 4000 лв., за второ - 2000, за трето - 1000, за четвърто - 500 и за пето - 200 лв.

Треньорите на първия мъж и жена по сбор на ФИНА точки от 3 дисциплини ще бъдат възнаградени с по 1500 лв. Предвидени са специални награди (по 1000 лв.) за най-добрите плувци от България - мъж/жена.

Проявата е сред най-престижните събития от календара на Българската федерация по плувни спортове. Миналата година дебютното издание на турнира се проведе при рекорден интерес (участваха повече от 300 плувци от Великобритания, Турция, Румъния и България ) и перфектна организация и бе наблюдавано от множество почитатели на плуването, които окуп и раха трибуните на ПК „Приморски“. Комплексен победител бе ПСК „Черно море”.

Плувните специалисти неслучайно окачествиха спортното събитие като най-силната плувна надпревара у нас от турнирен характер през последните години. Много силна оценка за нивото и организацията на Black Sea Cup даде и звездната българска плувкиня Екатерина Аврамова, която участва в спортния форум. 

Ръководството на ПСК „Черно море“ изказва благодарност на кмета на община Варна Иван Портних и на общинския съветник и член на УС на клуба Христо Атанасов за организацията на турнира. 

По време на пресконференцията шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров обяви: „Събитието е емблематично за града. Очаква се още по-голям интерес от миналото лято - над 400 плувци идват във Варна, за да участват вBlack Sea Cup 2019 - олимпийска и световна квалификация .

Община Варна подкрепя тази прекрасна инициатива на клуба - хегемон в родното плуване и шампион на България - ПСК „Черно море“. „Благодаря на г-н Христо Атанасов, инициативата мина основно през него. Плуването е приоритет на община Варна и дирекция „Спорт“, каза Димитров. Той пожела успех на ПСК „Черно море“: „Клубът може да разчита на пълна подкрепа и съдействие от община Варна – логистично и финансово“.

Общинският съветник и член на УС на ПСК „Черно море“ Христо Атанасов благодари на кмета на община Варна – Иван Портних, с чиято подкрепа е осъществена организацията на турнира. Атанасов добави, че Black Sea Cup 2019 е по правилата на ФИНА И ЛЕН. Както и това, че всеки един от участниците, които се представят добре, ще вземат точки.

„Турнирът е прекрасно начинание, което трябва да се превърне в традиция под егидата на община Варна“, категоричен е той. Зам.-председателят на шампиона на България Миролюб Адамов изказа благодарност към кмета на Варна Иван Портних и всички, които са допринесли за организацията и формирането на рекордния за България награден фонд.

„Ще бъдат раздадени 20 400 лв. парични награди. Ще отличим най-добрите състезатели, ще има и доста предметни награди. Това, което отличава турнира от миналата година, е че сега той ще бъде олимпийска квалификация. И всички чужденци могат да покрият норматив за олимпиада“, коментира Адамов.

Главният треньор на ПСК „Черно море“ Никола Петров изтъкна, че във второто издание на турнира е застъпено още по-мащабно участие на чуждестранни отбори и национални гарнитури.

„Ще участват 20 национални състезатели от Турция, което означава, че качеството ще е още по-високо от миналото лято. Заявки са подали две националки на Беларус, както и от Латвия, два унгарски отбора, в чиито редици също се състезават национали. Очакваме и плувци от САЩ и Великобритания. Фактът, че турнирът е олимпийска квалификация, вдига летвата още по-високо“, каза Петров.

Той изрази надежда, че плувците, които ще дойдат във Варна, ще разнесат мълвата за турнира в своята родина: „Миналата година получихме много положителни оценки, че организацията е била блестяща“.

Наставникът на шампиона на България по плуване анонсира, че феновете на плуването във Варна ще видят на басейн „Приморски“ звездната Екатерина Аврамова, както и 12-тата на световно първенство Габриела Георгиева.

„Най-добрият ни състезател Антъни Иванов няма да може да участва. Той няма право спрямо правилата на американските универсиситети да плува в турнири и да получава парични премии, тъй като взема пълна стипендия в Щатите. Любомир Епитропов няма да дойде по същата причина“, обясни Петров. И добави, че в Black Sea Cup ще плуват юношеските национали на България. За тях турнирът е последно контролно преди европейското за младежи, което предстои в началото на юли.

Главният треньор на домакина на турнира разясни, че има две различни таблици за покриване на квоти за олимпиада и световното: „Олимпийските квоти се базират на постижения от предната олимпиада - до 16-то място. Те са сва вида - А и Б. Таблицата за нормативи за световното се определя от ФИНА и е на 1,5 % отстояние от олимпийския норматив“, коментира Петров.
ПСК Черно море