Над 400 деца тренират в ДЮШ на БК Черно море Тича
Над 400 деца тренират в ДЮШ на БК Черно море Тича / личен архив
Родители събират пари за транспорт, хотeли и храна
 Най-успешната баскетболна детско-юношеска школа в България, тази на „Черно море Тича“ е в кома, съобщават от клуба. Въпреки това от началото на сезон 2017/2018 отборите подрастващи на “Черно Море Тича” са изиграли близо 30 срещи и равносметката до момента е само една загуба. Борбата на родителите за спасението на ДЮШ продължава, но изход от ситуацията към момента няма. От началото на годината издръжката на школата е изцяло в ръцете на родителите. Клубът за момента прави всичко възможно да намери спонсор.

„Родителите се събрахме на среща и решихме да заплащаме по-високи такси, за да могат децата да се състезават. Някой семейства имат повече от едно дете в различните отбори, а други играят в два набора“ – споделиха родителите.  „В последните няколко дни събрахме пари за транспорта на отборите, но този разход не е по силата на родителите. До края на сезона остават много мачове, само един тим от ДЮШ има да изиграе около 13 срещи и не е възможно да съберем такива суми за път, настаняване, храна на момчетата“, признават те.

За отминалия сезон ДЮШ на „Черно море Тича“ отново зае първо място в комплексното класиране. Повече от 400 деца тренират в клуба, а ежедневно се провеждат поне 8 занимания в различните възрастови групи. 

„Ние не очакваме от Общината милиони – казаха родителите. - Не знаем каква е процедурата, но виждаме, че много други общини – Ботевград, Стара Загора, Русе, Самоков, Пловдив, Пазарджик и други, където се развива баскетбол, подпомагат клубовете. Нашата молба е да помогнат на децата да не спират тренировъчния процес и спортния си календар. Искаме подпомагане, което е разумно – поне едно перо от издръжката да бъде поето – транспорт, хотели или наем на зала. От дирекция „Спорт“, казват че развитието на детско-юношеския спорт е приоритет, но не сме видели реални действия в тази посока. Разбираме, че Варна е голяма Община и явно средствата не са достатъчни за подпомагането на всички спортове. Но същевременно на всички екипи на децата стои емблемата на Варна. До колкото знаем за 2018 в бюджета на града са отделени близо 1,3 млн. лева за подпомагане на спорта. За сега няма никаква яснота дали за ДЮШ на „Черно море Тича“ ще бъдат отпуснати пари. Знаем, че клубът е кандидатствал за някакви средства, обещани им са, но… докато това стане школата вече може да не съществува“, алармират разтревожените родители.
БК Черно море Тича