Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна, твърдят адвокатите му
Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна, твърдят адвокатите му / снимки: Дарик Варна
Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна, твърдят адвокатите му
65903
Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна, твърдят адвокатите му
  • Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна, твърдят адвокатите му

Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна. Не може американското посолство в страната ни да отправя такава молба. Това заявиха от защитата на обвиняемия. Те допълниха, че Ваньо Минков е невинен и няма доказателства за извършване на престъпленията, в които е обвинен от американска страна.

Защитата на 31-годишния варненец предяви редица искания, сред които допълнителни гаранции за прилагане на справедлив процес, в случай, че обвиняемият бъде екстрадиран. Изиска се и допълнителна информация за конкретното място на извършване на престъплението, както и фактически доказателства за него.

Според адвокатите на обвиняемия няма логика да се повдига федерално обвинение (което означава, че извършените престъпления се тълкуват като нарушения срещу държавата), след като щата Ню Джърси (там е повдигнато обвинението) разполага със собствени щатни закони.

В отговор на последното, председателят по делото заяви, че въз основа на молбата, постъпила от страна на Съединените американски щати срещу лицето, се развива производство за извършване на федерално престъпление и той следва да бъде съден по федералните закони на страната.

По думите на Иван Томов, адвокат на Минков, няма приложена законна молба за искане на екстрадиция. Документът е без подпис, печат, издаден от неизвестно лице, коментира още той. Според него дори арестът на Минков е незаконен, тъй като заповедта за осъществяването му е била с печатна грешка, което я прави невалидна.

Министерството на правосъдието е било длъжно да извърши проверка на документите за екстрадиция от американска страна. То има основание да не удовлетвори желанието на САЩ, каза Бранимир Балачев - другият защитник на Минков. Има грубо погазване на вътрешните нормативни закони на Република България, коментира още той (част от казаното от адвокатите Балачев и Томов ще откриете в аудио зоната).

В случай, че българинът бъде екстрадиран и съден по федералните закони на САЩ, по всички 15 обвинения го очакват не по-малко от 300 години затвор, което е равносилно на смъртно наказание, казаха от защитата. Адвокатите апелираха към чувство на гражданска отговорност от страна на съдиите по делото. Според тях трябва да е ясно, за какво този човек ще отговаря там.

По думите на прокурор Минчева, доказателствата са неоспорими. От текстовете става ясно за какви престъпления е обвинено лицето, както и мястото и времето на извършването им.

В 14 часа днес се очаква да излезе решението на съда за екстрадиция. Делото за мярката за неотклонение пред Апелативния съд във Варна бе отложено за следващата седмица.

Най-близките приятели и роднини на Ваньо Минков се събраха днес на протест или по-скоро в знак на подкрепа по делото за екстрадиция на българина. Те разпънаха плакат с надпис „Не на екстрадицията на Ваньо".

Молбата за екстрадиция на Ваньо Минков е неоснователна твърдят адвокатите му
netinfo

В началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, Окръжният съд задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия. Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова, че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

През юни и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна, потвърди законността на първоначалния арест на Минков, който е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.