Министър Папазов: Не се налага допълнителна охрана на морските ни пристанища
Министър Папазов: Не се налага допълнителна охрана на морските ни пристанища / Дарик Варна

Към момента не се налага въвеждане на допълнителни мерки за охрана на българските морски пристанище, във връзка със събитията в Украйна. Това заяви във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов.

Няма данни за въвеждане на допълнителни мерки за сигурност, добави министърът. По думите му охраната на портовете се изпълнява в доста висока степен и според международните изисквания.

Пристанищата във Варна и Бургас имат предварителни договори за разполагане на територията им на тръбите за „Южен поток". Транспортното министерство е предложило всички услуги, свързани с логистиката, да се извършват в двете ни големи пристанища, разкри още Папазов.

Портовете във Варна и Бургас вече подписаха споразумение със "Саут стрийм транспорт" (Южен поток транспорт), което предоставя на компанията право на складиране и съхранение на тръби в двата порта.

Изграждането на новия интермодален терминал във Варна се очаква да започне догодина. Той ще бъде с дълбочина на газене около 12,5 метра, каквото към момента няма във варненското пристанище, обяви транспортният министър.

На новия терминал се предвижда да има специализирани кейове за обработка на зърно и контейнери. Работна група към министерството вече изготвя заданието. Очаква се до края на март търгът да бъде пуснат и да започне проектирането. Отпуснатите за проектирането 15 милиона лева ще са достатъчни за изготвяне на работния проект, допълни Папазов.

Във Варна транспортният министър Данаил Папазов, заедно с министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, присъстваха на подписването на договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" и Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец".