/ Thinkstock/Getty Images
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. У нас по традиция на този ден се боядисват яйца и се замесват козунаци за Великден. 

Козунакът е обреден хляб и той трябва да се замесва преди всичко с желание, чисти мисли и добро настроение. Замесването е ритуал, в който трябва да вложим цялата си позитивна енергия, но и да спазим някои правила.


За да се получи добър козунак, празничният сладкиш трябва да се прави бавно и да се използват естествени съставки, съветва варненският майстор пекар Мирослав Коларов.

Той оборва твърдението, че козунакът трябва да се приготвя на висока температура.

Напротив – тестото може да втаса и в хладилник, но при тази ниска температура е необходимо повече време. Затова закваската обикновено се оставя да престои денонощие на студено, а на другия ден се пече. 

„Преди Втората световна война така се е правил хлябът. Винаги се е правил по бавна технология. В днешно време хлябът е вреден именно заради бързата му направа. След Втората световна война започва да се прави за 50 минути до час и половина. Така няма никакво развитие и не могат да се образуват аминокиселини и захари”, казва майстор Миро. 

Какво е качеството на козунаците на пазара?

Козунакът с изкуствени добавки и оцветители трудно може да се познае на външен вид и дори на пипане, забелязал е варненският пекар. Продаваните индустриални козунаци са направени от козуначен микс. Към него само се прибавя водата и няма нужда от мая и яйца, показват наблюденията на майсторът пекар. 

Завъртете невероятно вкусен козунак в пералнята

Най-добре козунакът да е с тегло не повече от 500 грама, за да се изпече по-хубаво и равномерно. Затова и всички елитни пекарни в чужбина правят хляб с тегло до половин килограм.

Качественият козунак може да издържи и 2 седмици. Желателно е да се съхранява в торбичка, съветва опитният пекар. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК