Майки излизат на протест заради убити в катастрофи деца
Майки излизат на протест заради убити в катастрофи деца / DarikNews.bg

Варненски майки ще излязат на протест срещу убийствата на деца на пътя. Инициативата под надслов „Мълчалив поход за живота" е насрочена за 7 юни, събота, и ще се проведе в още няколко града. Поводът за нея е смъртта на 4-годишния Паоло, който беше прегазен на пешеходна зона в Стара Загора.

Организатори на протеста са сдруженията и фондациите „Зачатие", „Искам бебе", „Нашите недоносени деца", „Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи, „Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека за Валя".

„Призоваваме всички хора със сърце и съвест да се присъединят към нас! На Черешова Задушница нека сведем глави в памет на невинните жертви на войната на пътя и категорично да заявим, че не желаем повече да убиват бъдещето на България пред безучастния поглед на институциите! Искаме промени!", заявяват организаторите на мълчаливия протест.

Сред исканията на майките са незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, по-строги и по-високи санкции за нарушителите на пътя и цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините.

Във Варна майките ще се съберат в събота в 11 часа пред сградата на местната община, а шествието им ще продължи до Съдебната палата. В същия час нарочени протести ще има още в София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Разград и Банско.