Магистрати и депутати без имунитет иска Яне Янев
Магистрати и депутати без имунитет иска Яне Янев / Sofia Photo Agency

Нужда от реформа на всички основни институции е една от причините, които Яне Янев изтъкна за искането на РЗС за нова конституция. Според него “малка и бедна България” няма нужда от 240 депутати, а най-много от 100.

“В новата конституция няма нужда да има имунитети на магистрати и депутати. Тези имунитети пречат и дават възможност  да се спекулира с тях, без да се търси никаква отговорност. Ние искаме в новата конституция всички изборни длъжности да бъдат отзовавани”, каза лидерът на РЗС.

Според Янев нуждата от нов ред в държавата е основната мисия на РЗС и нейното осъществяване е възможно с предизвикването на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. “След 20-годишния криминален преход, довел България до страна с най-големи трудности във всички сектори на общественото развитие в сравнение с осталите членки на ЕС – трябва да изпратим този модел в историята”, каза още Янев.

Той смята, че има потенциал да се наберат нужните 500 000 подписа за референдум. По негови наблюдения хората са съгласни с констатацията на РЗС, че ГЕРБ  е “последният политически мутант на криминалния преход в България”.
В подкрепа на идеята за нова конституция партията ще организира опозиционен митинг на 10 март в София. Той ще е под наслов “Нова Конституция за нова България”. На митинга ще бъдат отворени две големи книги. Едната ще е в електронен вариант, а другата в хартиен. В тях всички граждани ще могат да запишат собствените си предложения за новата конституция.

Варна е 57-ят град, който посещават представителите на РЗС и техният лидер Яне Янев. Постоянният контакт с хората бе представен като основен стратегически план на партията. На изборите за президент и местна власт РЗС ще е единствената алтернатива на България и единствената политическа сила, която ще е способна да се пребори с кризата, каза още Янев.