Луксозен магазин във Варна укривал 75% от оборота
Луксозен магазин във Варна укривал 75% от оборота / Darikfinance.bg

На грубо манипулиране на фискално устройство за отчитане на продажби са се натъкнали в края на юни инспекторите от „Оперативни проверки” при НАП Варна. При извършена проверка на контролната лента в магазин за луксозни мъжки дрехи инспекторите установяват, че на нея са регистрирани само 5 продажби от извършените 20 за деня. По този начин търговецът е укривал 75 % от реалните си обороти. Фискалният принтер е иззет и е изпратен за експертиза, която да докаже манипулирането на фискалното устройство. Предстои на търговеца да бъде съставен акт от 3 000 до 10 000 лева и да му бъде извършена пълна ревизия. По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат обложени с данък.

През същия период мобилни екипи на НАП Варна са извършили 16 проверки в Силистра и Русе. Обект на проверките са били заведения за обществено хранене, магазини за хранителни стоки, питейни заведения и зеленчукови борси.  Инспекторите са проверявали произхода на стоката, отчитането на продажбите, регистрирани ли са трудовите договори и внесени ли са дължимите данъчни и осигурителни задължения към НАП. Съставени са 31 акта за административно нарушение, като отново най-срещаното е за неиздаване на касов бон. За да спестят на търговците посещение на НАП Варна, инспекторите са съставяли и връчвали актовете за нарушение на място.

Общо извършените оперативни проверки от НАП Варна за месец юни са 163. От тях 38 са на заведения за обществено хранене и 125 на други обекти. Съставените актове на неизрядни търговци са 228.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.