Лукарски: Янко Станев е известен и уважаван, изказванията на Радан за него са пресилени
Лукарски: Янко Станев е известен и уважаван, изказванията на Радан за него са пресилени / Sofia photo agency

"Изказванията на Радан за Янко Станев са пресилени. Никой, който не е член на СДС, няма право да се изказва по въпроси на партията. Аз лично не се меся в работата на другите партии от Блока." Това заяви в интервю за BTV лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски.

Той коментира темата с избора на Янко Станев за председател на СДС-Варна и изказването на Радан Кънев, че „СДС е стара партия и би трябвало да има имунизационна система срещу подобни преврат”. Според Лукарски хората са избрали Станев и битуващите мнения, че той е синият Пеевски, са неверни.

„Аз такива етикети не искам да лепя на хората. Уставът на СДС казва как се избира председателят на местно ниво. Нямам данни някой да стои зад него. Янко Станев е доста известен и уважаван, зам.-председател е на общинския съвет и всички работят добре с него. Човекът, който до момента изпълняваше ролята на градски председател на СДС-Варна, не си вършеше добре работата. Под негово ръководство СДС не зае това място, което се полага на партията. Какъв ще бъде изборът на новия лидер ще се разбере до два месеца. Аз лично ще присъствам на конференцията. Божидар Лукарски не стои зад или срещу никакъв избор, който е проведен по устава на СДС”, коментира министърът на икономиката.

Той отрече съмненията в нарушения по време на изборната конференция във Варна и заяви, че би защитил всеки избор, проведен по устава на СДС.

На въпрос дали го притеснява фактът, че Станев влиза в СДС след дългогодишно членство в Движението за права и свободи, Лукарски отговори с напомняне, че в Реформаторският блок "има цяла партия, която дойде от ДПС" - Народната партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Янко Станев беше избран за лидер на СДС-Варна на конференция на 8 февруари. Срещу избора му възроптаха членове на партията във Варна и бившият кмет на града Христо Кирчев. В събота стана ясно,че Станев е подал оставка и се е отказал от лидерския пост. До това решение се е стигнало заради сложната по устав процедура в случай на касиране. Станев остава председател в оставка до провеждането на нова конференция след два месеца.