Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години
Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години / БГНЕС, архив

До пет години хора ще умират от лечими днес белодробни инфекции заради масовата поява на резистентни щамове, които не се влияят от стандартната терапия с антибиотици. Това предупредиха водещи пулмолози на старта на VI Научен конгрес на Българското дружество по белодробни болести на "Златни пясъци", цитирани от вестник "Труд".

"Проблемът е провокиран от безконтролното приемане на антибиотици, което все още е факт в България. В реанимациите вече има ръст на пациентите с пневмонии, които нерядко умират", обясни доц. Диана Петкова, председател на дружеството.

"Инфекциите са една от трите големи заплахи за обществото ни. Другата е хроничната обструктивна белодробна болест. Освен пушенето, тя е провокирана и от тежкото замърсяване в големите градове, заради което настояваме улиците им редовно да се мият", добави доц. Явор Иванов, зам.-председател на дружеството.

Според него замърсяването е една от главните причини и за повишаването на страдащите от астма и от белодробен рак, от който годишно се разболяват между 3000 и 3400 българи. Заради късната диагностика под 5% от тях преживяват 5 г.

На форума над 400 специалисти от страната и 25 лектори от САЩ, Канада и ЕС ще дискутират и мерките за ограничаване на туберкулозата. В 95% от случаите тя е лечима, но у нас няма механизъм за финансиране на активното издирване на заразени в огнища на болестта, посочиха медиците. Притокът на мигранти също е рисков фактор, тъй като в страните, от които идват, има много боледуващи от туберкулоза в съчетание със СПИН.