Купуват нови спортни екипи за деца с увреждания
Купуват нови спортни екипи за деца с увреждания / община Долни чифлик

Децата с увреждания, които вече живеят в новия Център за настаняване от семеен тип в Долни чифлик, ще имат и спортни екипи. До дни, освен комплекти анцузи,  ще им бъдат купени и маратонки. Децата ще имат и нови удобни сакове, в които да слагат багажа си по време на екскурзии и отдих извън района на центъра. В трапезарията всяко от тях вече разполага с  по един нов сервиз за хранене, а за банята и нощта – с хавлии, по два спални комплекта  чаршафи и нощници, както и  обикновени, домашни и чехли за баня. Парите за това са осигурени в рамките на бюджета на Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСП/, обясни Костадин Петров от община Долни чифлик. Той е ръководител на проекта „Дом за нашите деца – устойчива деинституционализация на деца с увреждания чрез разкриване на нова социална услуга”, който е на стойност малко над 185 000 лв. Проектът се реализира от община Долни чифлик  с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Досега в ЦНСТ са настанени 8 деца с увреждания, две от които – слепи, от домовете в Рудник и Крушаре. В рамките на месеца ще бъдат приети, съгласно графика, и още четири хлапета.

„Капацитетът на центъра е за 12 деца. Те са настанени в шест слънчеви стаи, разполагат с просторна дневна с трапезария и кухненски бокс, с две бани, занимални, обширен двор с беседка и възможности за игра и разходки на открито. Центърът има самостоятелна и модерно оборудвана пералня и  автономно отопление”, обясни кметът на общината Борислав Натов.  За децата, които не могат да се обслужват сами, е  осигурена 24-часова грижа. В центъра с тях работят психолози, социални и медицински работници, възпитатели, детегледачи, рехабилитатор, обслужващ персонал.

В изграждането на центъра, неговото обзавеждане и оформянето на двора бяха инвестирани 587 065 лв. Парите бяха осигурени по проект на общината от Програмата за развитие на селските райони на Европейския земеделски фонд.