Круизният сезон започва, посрещаме първия кораб
Круизният сезон започва, посрещаме първия кораб / Дарик Варна, архив

Круизният сезон във Варна ще бъде открит днес от кораба „КRISTINA KATARINA”. Плавателният съд е под финландски флаг. Той не посещава за първи път Варна и обикновено пристига с около 400-450 пасажери. Очаква се тази година да посети морската столица още два пъти.

Корабът „KRISTINA KATARINA” е един от 13-те записали се за тазгодишният круизен сезон във Варна, каза за Дарик шефът на Морска гара-Варна капитан Евгени Игнатов. По-малък ще бъде и броят на посрещнатите морски туристи. През миналата година във Варна са акостирали 18 кораба с около 11 хил. пътници.

Капитан Игнатов подчерта, че това не е окончателен списък, тъй като постоянно стават промени и идват допълнително запитвания. Според морския специалист по-малкият брой на корабите се дължи на ротационният принцип, който използват крузините компании. Това означава, че традиционно посещаващите Варна кораби са се отклонили към други дестинации за две годишен период. „Никой не е казал, че тази година е типичната. Тя е просто едно изключение. В момента корабите, които са заявили посещения за догодина ,вече са 8. Те са големи кораби, които са нормални за варненското пристанище.”, каза кап. Игнатов.

Капитан Игнатов обаче не пожела да се ангажира с мнение защо точно Варна е градът, който отпада от маршрута на някои круизни кораби.

Най-големият кораб, който се очаква да акостира на във Варна ще бъде с около 650 пътници и ще пристигне през октомври месец.

Капитан Игнатов посочи, юе основната дестинация в страната през този сезон за луксозни и големи кораби ще бъде Несебър.

Крузините кораби акостират на варненския бряг от април до октомври. Толкова е продължителността на круизния сезон в нашия регион. Летните месеци са по-слаби, тъй като в края на учебната година родителите не могат да оставят децата си, обясни кап. Игнатов. Корабите престояват обикновено един ден за около 8 часа. Тази година обаче един от корабите, които ще дойде пет пъти, ще нощува във Варна.