Крематориум на новите гробища до една година?
Крематориум на новите гробища до една година? / Sofia photo agency, архив

Изграждането на крематориум във Варна може да започне още тази пролет и в рамките на година да бъде изграден и въведен в експлоатация. Това заяви за Дарик Кирил Стоянов, партньор на немска компания, която официално е заявила желание да изгради кремационни пещи край Варна.

Все още се чака решението на местната власт. Проектът е внесен за разглеждане в Общинския съвет от доста време, обясни Стоянов. Според предложението, изграждането на крематориума може да стане на принципа на публично-частното партньорство. Парцелът ще е общински, а инвестицията - на немската фирма. Въпрос на договорка ще бъде изграждането на подход към обекта.

За крематориум има определен парцел в Западния гробищен парк в с. Тополи, обясни Любчо Любчев, шеф на „Обреди". По думите му, общинската фирма няма ангажимент към проекта.

Немската компания, която е водещ производител на кремационни пещи в Европа, е готова да инвестира в крематориума 7-цифрена сума в евро. Съоръжението ще отговаря на всички европейски изисквания. Ще има много сериозна филтърна система, като отделените емисии няма да крият никаква опасност за околната среда. „Това, която излиза от крематорума, е много по-безопасно от емисиите на един автомобил", подчерта Кирил Стоянов.

Покойниците във Варна годишно са между 3500 и 4000 души, разкри Стоянов, който е собственик на първото във Варна частно погребално бюро. Според него построяването на крематориум ще реши донякъде проблема с гробищните паркове, където местата са на изчерпване.

Варненският крематориум ще има капацитет от минимум 6000 кремации годишно, с опция капацитетът да бъде удвоен. Като единствен в тази част на страната, ще може да обслужва и съседните области Бургас, Шумен и Добрич.

За нуждата от крематориум във Варна се говори от няколко години. Интерес към алтернативния начин за погребение не липсва, разкри погребалният агент. Опитът му показва, че не рядко варненци кремират близките си в София. Там засега се намира единственият действащ крематориум у нас. Сериозни намерения за изграждане на крематориум напоследък има и в Пловдив.