Контрабандистът на 13 кг кокаин остава в ареста
Контрабандистът на 13 кг кокаин остава в ареста / снимка: Варненски окръжен съд

Мярка за неотклонение „задържане под стража” наложи Варненският окръжен съд на пловдивчанин, разследван за контрабанда на близо 13 килограма кокаин. Дрогата беше открита в два водни джета, пристигнали с кораб от Санта Лучия.

След задържането си 37-годишният мъж е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил хората и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете, съобщиха от пресслужбата на съда. Същевременно е заявил, че има хронично сърдечно заболяване, което предстои да бъде доказано с назначената съдебно-медицинска експертиза.

Магистратите са категорични, че Николай е съпричастен към контрабандата на кокаина. Количеството на дрогата надхвърля понятието "в големи размери". Ако бъде доказана вината на пловдивчанина, той може да получи и 20 години затвор.

Според събраната информация данни Николай често пътувал извън страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена е и съпричастността на Николай към други 8 скимиращи устройства, открити на адрес в Пловдив.

Мъжът има шест фирми, придобити в последните години. Макар и неработещи, те могат да доведат разследващите до извода, че е подготвял и други престъпления, допълниха от съда.