Кандидат за общински съветник с идея за бъдещето на Дупката
Кандидат за общински съветник с идея за бъдещето на Дупката / личен архив
Кандидат за общински съветник с идея за бъдещето на Дупката
82071
Кандидат за общински съветник с идея за бъдещето на Дупката
  • Кандидат за общински съветник с идея за бъдещето на Дупката

Да се направи пълна ревизия на така наречената Дупка в центъра на Варна, да се изясни собствеността й и на нейно място да се изгради библиотека. Тази идея обяви във варненското студио на Дарик третият в листата за общински съветници на "Реформатори и патриоти - решението за Варна" Светлан Златев, който е представител на коалиция „Народен съюз“. В листата на реформаторите тя присъства с осем души.

„Сегашното управление има идея за построяване на библиотека и тя е прекрасна, но това не е нова идея. Тя е от 2003 година и е на Съюза на свободните демократи (чиито член е Златев, бел. ред.). Още тогава предвиждахме и споделихме с бившата администрация на мястото на хоспитала срещу общинската администрация, където сега е модерна сграда, да бъде построена библиотека. Решенията обаче се взимаха от няколко души и сградата беше продадена на безценица“, спомни си Златев, който е бил в местния парламент в периода 2003 – 2007 година.

Според него новата библиотека, за която общината предвижда 40 млн. лв, би могла да се изгради без пари на мястото на Дупката.

„Когато става дума за строителство, у нас се ползват общоприети варианти - собствено финансиране или чрез заем. Има и трети обаче – чрез публично-частно партньорство. Преди повече от 10 години тогавашният Търговски дом буквално беше харизан на Георги Гергов. При прехвърлянето на акциите нито Общинският съвет, нито обществеността във Варна бяха запознати със същността на сделката. Известен варненски юрист беше ангажиран да направи правен анализ, но след като се запозна с документацията, той отказа да работи по случая“, разказа кандидат-общинският съветник.

Първата стъпка е да се изясни собствеността на Дупката и как тя се е движила във времето, след което да се направи правен и икономически анализ, смята Светлан Златев, според когото няма пречки при придобиването й да се използват и отчуждителни процедури. Чрез референдум или проучване трябва да се чуе и мнението на варненци какво да се случва на мястото, посочи той.

По думите му, освен за библиотека, част от терена може да се използва и за изграждане на многоетажен подземен паркинг, както и за детска градина, в която да се преместят децата от забавачницата на ул. „Шейново“, за която общината плаща висок наем.

Два големи подземни паркинга би могло да се построят под Икономическата гимназия и в района под общината, където администрацията планира да изгради новата библиотека, коментира Златев. По негово мнение преди в града да се въведе синя зона, трябва да бъде решен проблемът с местата за паркиране. До общината пък може да се вдигне бизнес сграда, допълни той.

Модерните паркинги над земята нямат място в централната част на града, тъй като биха я загрозявали, смята третият във варненската листа на реформаторите. Друга негова идея е пешеходни надлези да заменят светофарите на места с висока концентрация на катастрофи, което не би коствало голям финансов ресурс.

„Такива места са бул. „Трети март“, бул. „Левски“ до ВиК, бул. „Сливница“,  даде пример Златев. Според него на подобни улици би могло да се изградят и джобове, които без да пречат на околното среда, могат да решат проблема с паркирането по булевардите.

Кандидат-общинският съветник поиска още повече зеленина и паркова среда в кварталите „Младост“ и „Владиславово“.

Светлан Златев е представител на коалиция „Народен съюз“, областен председател на Съюза на свободните демократи. Има 4-годишен опит в местния парламент. От 2003 до 2007 година е зам-председател на Общинския съвет. По образование е юрист, член на Варненската адвокатска колегия.

Целият разговор със Светлан Златев е в аудиозоната.