/ БТА
Министерството на културата излезе със становище по казуса
Министерството на културата излезе със становище за къщата паметник на културата във Варна на ул. „Сливница“ №20 и ул. „Петко Каравелов“ №1, в чийто двор се строи зимна градина.

Това съобщиха на брифинг кметът Благомир Коцев и заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов. Оградата на имота и шадраванът в двора бяха премахнати от собствениците, които изграждат на мястото зимна градина към съществуващия ресторант.

Разбиват бетона, излят в двора на 100-годишната къща - архитектурен паметник във Варна (СНИМКИ)

От местната администрация са отправили запитване до Инспектората за опазване на културното наследство (ИОКН) към Министерство на културата (МК) дали оградата на къщата и шадравана също попадат в ансамбъла на сградата, който е със статут на недвижим архитектурно-строителен паметник на културата.

Заключението на министерството е, че оградата е същностна част от недвижимата културна ценност. Той е различен от заявеното по-рано от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), откъдето излязоха със становище, че оградата няма защитен статут и събарянето й е в правомощието на собственика на обекта.

"В отговора от МК, който е получен в Общината, е посочено, че представеният проект за зимна градина със сглобяема метална конструкция от 450 кв.м не може да представлява преместваем обект по Закона за устройство на територията и наредбата на Общински съвет Варна", съобщи Диан Иванов.

Констатацията сочи също, че оградата е проектирана от автора на къщата арх. Стефан Венедикт Попов след завръщането му от Мюнхен, когато се заема с преустройство на сградата на семейство Стателови на ул. „Братя Шкорпил“. Оказва се, че оградата е негова запазена марка и такива примери от ковано желязо могат да се видят на няколко места в града, добави зам.-кметът. 

БТА

"От Министерството на културата отричат отговора от НИНКН, постъпил по-рано в Община Варна след запитване за статута на оградата на къщата. В момента върви вътрешно разследване в двете институции за това кои служители са виновни за първия отговор и те ще понесат наказание", съобщи кметът Благомир Коцев.

Той посочи, че от администрацията ще бъдат безкомпромисни в случаи на посегателство върху паметници на културата и нарушение на закона. В Община Варна имат информация, че желязната ограда на къщата на ул. „Петко Каравелов“ №1 е съхранена от собственика.

Предстои да му бъде връчена заповедта за спиране на строителството на зимната градина, която досега не е получил, каза Иванов и добави, че от администрацията са направили всичко, което позволява законът, но действията им са свързани с по-дълги срокове. Целта е да се спазят законовите норми и интересите на гражданите, посочиха от кметския екип. 

Вълна от възмущение във Варна след строителство в двор на 100-годишна къща - архитектурен паметник (СНИМКИ)

Диан Иванов припомни хронологията по казуса с къщата културна ценност, за която на 7 ноември 2022 г. от НИНКН е съгласувана схема за поставяне на преместваем обект в двора, впоследствие одобрена от главния архитект на Варна.

Има разрешение за поставяне от 23 март 2023 г. издадено от кмета на район "Одесос". Строително-монтажните дейности започнаха около Нова година и включваха премахване на оградата и шадравана в двора на имота, припомни Иванов.

На 4 януари служители на отдел „Строителен контрол“ в Общината са издали констативен акт и заповед за спиране на строително-монтажните дейности, която досега не е получена от собственика на сградата.

БТА

Изпратено е било и писмо до НИНКН с въпрос част ли са оградата и шадраванът от ансамбъла, обект на защита като културно наследство. На 19 януари т.г. е получен отговор от директора на НИНКН арх. Петър Петров, че оградата няма защитен статут и събарянето ѝ е в правомощието на собственика на обекта. 

"Същият ден започва изливането на бетона в двора, а в понеделник тази седмица в Общината е свикана комисия от всички дирекции, имащи отношение по казуса, която е установила, че бетонът е в разрез със съгласуваната схема, предвиждаща поставяне на клинкерни плочи. Издадено е предписание за премахване на бетона и то се изпълнява в момента", каза още Иванов. 
Валентина Добринчева, БТА