/ iStock/Getty Images
Проверка на „Строителен контрол“ ще установи дали документацията на обекта е изрядна
Усилени строителни дейности на пъпа на Варна в двор на 100-годишна къща - архитектурен паметник предизвикаха огромна вълна от възмущение в социалните мрежи.

На публикувани снимки на 19 януари се вижда излят бетон, машини и усилена строителна работа. Кметът на града Благомир Коцев веднага се е сезирал след получен сигнал от граждани.

Незабавно на място е изпратена общинска полиция, която е спряла монтажните дейности. В пост във Фейсбук страницата си той поясни, че причината е неясният статут на дворното пространство, който поражда съмнение за законосъобразността на строежа.



Коцев поясни, че казусът е на около месец и оттогава е както в неговото полезрение, така и в това на варненската общественост. Той е получил отговор на запитване, което е изпратил до Министерство на културата в началото на януари относно префасонирането на къщата и прилежащите пространства.

Проектът на бюджета на Община Варна за 2024 г. е в много напреднала фаза

Според него единствено сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, вписан като такъв в НИПК (днес НИНКН) през 1982 г.

"Оградата не е автентична и това е станало основание за издаване на разрешение от страна на предишната администрация за нейното събаряне. Оградата е променяна още през 1994 г., когато е придобила доскорошния си вид.

Не става ясно, обаче, дали и дворът не е автентичен - това е и причината да спрем машините. Там има издадено разрешение за изграждане на преместваем обект, класифициран като „зимна градина“.

Да, сградата е архитектурен паметник и е под опеката на Министерство на културата, но именно местната власт в лицето на Община Варна и кметство „Одесос“ съгласуват с държавата настоящите строителни дейности през ноември, 2022 г.

Проверка на „Строителен контрол“ ще установи дали документацията на обекта е изрядна. "Но това не е най-важното. Едва ли ще можем да спрем строежа. Предишното управление е направило нужното той да бъде извършен.

Изводът, който може да си направи всеки варненец, е че предишните управляващи са се отнасяли към нашата Варна като към феодално владение. Само така мога да определя дерибейската безотговорност към градската среда, с която се сблъскваме ежедневно като граждани", категоричен е кметът..

Реакция последва и от бившия кмет Иван Портних. В пост във Фейсбук той написа, че строителната площадка е открита ден след изборите.



"На табелката пише “за поставяем обект” съгласуван от Министерството на културата. Това да Ви прилича на поставяем обект??? След шумните лъжовни внушения на Коцев и нашата реакция и искане да се покаже кой точно и какво е разрешил на това място настъпи тишина", написа Портних.

Николай Савов, преседател на варненското историко-архитектурно дружество "Наследство“, е категоричен, че този паметник има много голямо значение за жителите на Варна. 



"Никой няма право да нарушава закона и установената варненска памет". Той коментира пред БНР становището, че оградата не е автентична и това е дало основание да се даде разрешение за нейното събаряне. "Който се е подписал под тази лъжа, аз наричам лъжец. Събаря се паметник на културата.

Оградата, дворът и всичко, което е направено към имота на Григор Пейчев, е законно и е паметник. Никой няма право да го пипа!" Все още се изяснява кой е издал разрешителното. 

В момента в социалните мрежи има призиви за бойкот на заведение, опитващо се да направи там зимна градина. 100-годишната сграда на бул. "Сливница" 20, част от творчеството на именития архитект Стефан Венедикт Попов, чиято кована ограда беше премахната, трябва да бъде опазена, категорични са варненци.