/ БТА
Къщата датира от началото на 20-те години на миналия век и е дело на арх. Стефан Венедикт Попов
В дворната част на къщата, недвижима културна ценност, на ул. „Сливница“ 20 във Варна в момента се разбива излетият бетон с цел да бъде отстранен от строителната площадка, съобщиха от Общината.

Причината е предписание, издадено на 23 януари, от отдел „Строителен контрол“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Съгласно проекта, настилката в „зимната градина“ следва да бъде на пясъчна основа с клинкерни плочи, а не бетон. Изпълнителят на дейностите е нарушил проекта и е излял бетон.

Вълна от възмущение във Варна след строителство в двор на 100-годишна къща - архитектурен паметник (СНИМКИ)

По-рано, на базата на предписание, собствениците започнаха действия по раздробяване на бетона с пневматичен къртач. Действията по премахване се прекъснаха в интервала между 14:00 и 16:00 часа с оглед осигуряване спокойствието на гражданите.

БТА

Припомняме, че обектът, предмет на разрешението, представлява „зимна градина“ със застроена площ 441 кв. м. При осъществената проверка днес е установено, че в целия обхват на определеното по одобрената схема място на преместваем обект е излят бетон със средна приблизителна дебелина 10 см., в който са вградени стъпките за колоните.

БТА

Къщата датира от началото на 20-те години на миналия век и е дело на арх. Стефан Венедикт Попов. Тя е декларирана в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности през 1982 г. като жилищна сграда със статут на недвижим архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „местно значение”.

Освен това имотът попада и в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - „Ансамбъл бул. "Сливница" - Централен вход на Морската градина, част от „Система от ансамбли „бул. „Княз Борис І” - бул. “Сливница”. Ансамбълът е деклариран през 2005 г. 

БТА

Всички намеси в границите на имота подлежат на съгласуване с НИНКН и министерството на културата, където през 2021 г. е подадено задание за проектиране на промяна на предназначението на сградата в ресторант със сервизни помещения, офиси и зимна градина в двора.

БТА

След коригиране на проекта заради превишена площ, схемата за поставянето на зимната градина, визата за проектиране и инвестиционният проект са съгласувани от министерството на 7 ноември 2022 г.

Проектът предвижда поставяне на преместваемо метално съоръжение с полезна площ 293 кв.м с фасади, които са в хармония с архитектурата на сградата, съобщиха за БТА от НИНКН.