Издирват петима след сблъсък на два кораба край нос Емине
Издирват петима след сблъсък на два кораба край нос Емине / БГНЕС, архив

Петима души са в неизвесност след като два кораба се сблъскаха на около 10 мили от нос Емине в 17.40 часа.

Двата плавателни съда се сблъскали в района на пристанище Бургас, съобщи изпълнителният директор на Агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски. След сблъсъка е потънал плаващият от Варна за Турция под флага на Сиера Леоне "Карим 1", с 10 души екипаж на борда - деветима сирийци и един египтянин. Петима души са били спасени, издирват се останалите петима. Корабът бил натоварен със старо желязо за скрап.

Другият кораб е холандски танкер, пътувал за Варна, където да бъде натоварен. Няма опасност за членовете на екипажа му, като все още не е известна тяхната националност. Предполага се, че той е разцепил с носа си другия кораб на две.

На мястото на инцидента са три катера на Гранична полиция и един на Морска администрация. Там са и два търговски кораба, намирали се в близост до района по време на инцидента, заедно с холандския танкер, който е оказал помощ за спасяването на петимата извадени до момента.

Сергей Църнаклийски води спасителните действия от Морския спасително-координационен център във Варна. „Ще продължим, докато има и най-малката възможност да намерим шестимата души", категоричен беше той. Според него става въпрос за неправилно маневриране при разминаването на двата плавателни съдa.