Има вероятност Майкъл Шийлдс да бъде освободен предсрочно
Има вероятност Майкъл Шийлдс да бъде освободен предсрочно / netinfo
Министърът на правосъдието Миглена Тачева се срещна с Бриджит Прентис – зам. министър на правосъдието на Великобритания, в рамките на провеждащия се в Кан /Франция/ Съвет на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните-членки от ЕС.

По време на разговора, проведен по инициатива на г-жа Бриджит Прентис, са били обсъдени изискванията и прилагането на Конвенцията за трансфер на осъдени лица в контекста на случая „Майкъл Шийлдс”. Министър Тачева е запознала британския зам.-министър на правосъдието с постановлението на Варненската апелативна прокуратура от 28 юни по жалбата на Майкъл Шийлдс срещу отказа на Варненската окръжна прокуратура да възобнови делото срещу него. Апелативна прокуратура-Варна потвърждава отказа на Окръжна прокуратура-Варна. Това решение може да се обжалва пред Върховната касационна прокуратура на Р България.

Министър Тачева е връчила на британския зам.-министър постановлението на Апелативна прокуратура-Варна. Същото постановление българският министър на правосъдието изпрати на 4 юли т.г. на Home Office /Министерство на вътрешните работи на Великобритания/ за връчване на Шийлдс и защитата му. По въпросите на международното сътрудничество Министерство на правосъдието е длъжно да кореспондира единствено със съответните компетентни органи на другите държави. В случая това е Home Office, чието задължение е да уведоми лицето и неговата защита за развитието на наказателното производство.

В изпълнение на правомощията си като Централен орган по Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица от 1983 г., многократно и пред редица компетентни институции, включително и пред компетентните власти на Обединеното Кралство, Министерството на правосъдието на Р България своевременно е информирало и изпращало всяка получена документация по случая Майкъл Шийлдс. Министърът на правосъдието винаги е оказвал максимално съдействие на всички органи и организации от Великобритания и винаги се е отзовавал на молби за предоставяне на официалната позиция на МП, в това число и от представители на британските медии.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева още през месец март 2008 г. при официалното си посещение в Обединеното Кралство, проведе разговор с британския си колега Джак Стро, когото информира, че от страна на българската държава са изпълнени всички условия, посочени от Конвенцията за трансфер на осъдени лица. Тъй като трансферът на Шийлдс вече е реализиран и той се намира на територията на Обединеното Кралство, на основание чл.8 и чл. 9, ал. 3 от конвенцията, британският гражданин би могъл да бъде освободен условно предсрочно съгласно законодателството на изпълняващата държава – Великобритания, тъй като изпълнението на наказанието е подчинено на нейната юрисдикция.