ХаХаХа ИмПро – едно откровение в Галерия Графит
ХаХаХа ИмПро – едно откровение в Галерия Графит / Галерия Графит

Ако сте гледали спектаклите на момчетата от „ХаХаХа ИмПро” повече от веднъж, със сигурност знаете, че всяко тяхно представление е уникално. Ако пък сте от онези, които само един път са били в залата и са се забавлявали както никога досега, непременно трябва да ги видите отново.
За всички останали – винаги има първи, втори, трети и ен-ти път.

След десетки представления в София, импровизационният театър "ХаХаХа ИмПро" все по-сигурно набира аудитория и във Варна. Първите две морски представления се играха в Галерия Графит, като общото помежду им бяха само актьорите - Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Петър Мелтев, Златин Цветков и Леонид Йовчев. Варненското участие в 73-тия спектакъл на формацията вчера бе Владислав Виолинов.

Във Фейсбук страницата на ИмПро преди представлението прочетохме, че няма да видим следното: „... Тюленчето Митко как прави замък от пясък докато решава кръстословица; жонглира с лопатка и кофичка с дясната лапичка; балансира с кифла на носа си; с лявата играе шах с пиян руснак; който го гъделичка по коремчето и "канадска"с трима спасители; с опашката продава царевица; върти чеверме; тегли "Титаник"; пържи яйца; маже с 50-ти фактор полякини и спасява група немски туристи от удавяне...”

В 73-тото издание на ИмПро обаче видяхме не по-малко странни неща:
Дядо Мраз със сериозен психически проблем - тежка травма от детството, когато му се спукало еленче, Оплешивяващ анимационен герой, който завижда на Клошар, който пък си няма пари, но му никне буйна коса. И тези трима абсурдни персонажи се борят за сърцето на една девойка. Ха, познайте кой спечели...

Във вчерашното ИмПро видяхме и магьосници–детективи, които разследват изчезването на хипопотамче на втория етаж на зоологическа градина. Ходихме и в новопостроения подземен град Кичево на планетата Марс, където досущ като в „Отчаяни съпруги” съседи си помагаха и си правеха мръсно.

Видяхме наживо как се снима блокбастерът „Тишината на печките” по няколко различни начина – като драма от втората световна война, като мюзикъл от Боливуд, като китайски боен филм...

Слушахме и лекция за една опасна тенденция – „Затлъстяването на лемурите в Перу вследствие прекомерната употреба на храна от „Макдонълдс”.
Ситуациите, сценариите, случките, образите, отношенията – всичко бе измисляно в момента от актьори и публика.
И още нещо.

Ако никога в живота си не сте били чадър, отвертка или лодка, никога няма и да бъдете. Освен ако не посетите някой от спектаклите на „ХаХаХа ИмПро”.

Вчерашното преживяване бе уникално не само заради Ивайло, Тони, Петър, Леонид и Влади. То бе неповторимо и заради цикъла илюстрации на Салвадор Дали, създадени по Данте Алигиери и разположени в залата на Галерия Графит.
Представете си сега една комедия на „абсурдния реализъм”, изиграна на фона на „Божествена комедия” на Салвадор Дали.
Е, и това ако не е откровение...