Губернаторът: Все още не съм получил протокола от общинската сесия
Губернаторът: Все още не съм получил протокола от общинската сесия / netinfo

„Не мога да коментирам нещо, което не съм видял". Това заяви пред Дарик областният управител на Варна Данчо Симеонов по повод решение от последното заседание на Общинския съвет, касаещо разполагането на базови станции на мобилните оператори.

Симеонов все още не е получил протокола от заседанието. Общинският председател Борислав Гуцанов съобщил на губернатора, че го е пратил в четвъртък вечер. Последният обаче все още не е виждал документа.

Областният управител има на разположение 14-дневен срок, за да реши дали да върне за преразглеждане решението на Общинския съвет, ако прецени, че то е неправилно. Срокът започва да тече от деня на получаването на протокола, припомни губернаторът.

Миналата седмица заместник-председателят на местния парламент Неделчо Михайлов заяви в интервю за Дарик, че срокът, в който приетата наредба може да бъде обжалвана пред областния управител на Варна, изтича на 27 октомври.

Според решението на Общинския съвет-Варна от 13 октомври, кметът бе задължен да издаде заповед за незабавно премахване на монтираните излъчвателни gsm-антени в отстояние на 300 м от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски ясли, градини и площадки. От своя страна трите мобилни оператора скочиха срещу това решение и предупредиха, че съществува реална възможност голяма част от Варна да остане без мобилни комуникации.

Миналата година тогавашният областен управител Христо Контров върна за преразглеждане решение на местния парламент, касаещо приемане на Декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците за периода 1915-1923 г. Решението на Контров предизвика протести на граждани и политически партии, които поискаха оставката на губернатора. В крайна сметка Административен съд-Варна определи като недопустимо оспорването на декларацията и остави в сила решението на Общинския съвет, припомня Дарик.