/ Снимка: Фейсбук, група „С.Гроздьово”
В родното село на партизанина Гроздьо Желев двете главни улици са кръстени "Булевард Ленин” и „Булевард Георги Димитров”
В Гроздьово не са спрели да почитат партизанските традиции
93028
В Гроздьово не са спрели да почитат партизанските традиции
  • В Гроздьово не са спрели да почитат партизанските традиции
Във Варненско се намира единственото у нас село с два булеварда. В Гроздьово двете главни улици носят култови  имена -  „Булевард Ленин” и „Булевард Георги Димитров”.

Селото е кръстено на  командира на местния партизански отряд „Народна дума“ Гроздьо Желев. На партизанския командир, загинал в бой, има кръстена и улица.

Засега в Гроздьово нямат никакво намерение за преименуване на селските булеварди. „Имената „Ленин” и „Георги Димитров” се приемат добре, защото хората са свикнали с тях. И държат да отбележат, че живеят на булевард”, разкри пред Дарик кметът на Гроздьово Георги Георгиев.

Селото е известно и като родно място на актьора Кирил Господинов. Неговото име носи читалището, което се намира на „Булевард Ленин” № 3. Улицата води към пътя за прочутия ловен резерват „Шерба” с резиденция, в която някога е отсядал Тодор Живков.

В Гроздьово не са спрели да почитат партизанските традиции. Всяка година в началото на февруари се чества тържествено годишнината от сражението на партизаните с полиция и жандармерия. Стотици жители на селото се събират край землянката, в която са се укривали шумкарите, за да почетат паметта на Гроздьо Желев и съратниците му.

Култът към комунизма  се пази и в още няколко населени места във Варненско. В Дългопол все още има улици с имена на партизани и анифашисти. В града, който е общински център, булеварди няма. Има обаче главна улица и тя се казва „Георги Димитров”. В Дългопол дори има цял „партизански” квартал. Улиците там са кръстени на видни партизани като Вела Пеева, Никола Парапунов, Здравко Бомбов и Гроздьо Желев.  

„Не го намирам за много нормално, но не сме опрели до там. Цяла година се занимавам само със запушване на финансови дупки”, сподели кметът Георги Георгиев. Той намекна, че преименуване на улици може да има за 50-тата годишнина от обявяването на Дългопол за град. Юбилеят ще се чества през 2019 г.

Още по темата ще откриете в аудио зоната!