Гробното място във Варна по-скъпо от столичното
Гробното място във Варна по-скъпо от столичното / netinfo
Гробното място във Варна е по-скъпо от това в София, показа репортерска проверка на Дарик радио.

Оказа се, че всяка община в България определя сама цените на гробищния парцел и погребалните услуги. За изкопаването на един гроб във Варна ще трябва да платите 118 лв., а в София 102 лв. В цената е включено и заравянето на трупа, както и поддръжката на мястото до 40-стия ден от погребението. Дъмпингът е възможен, защото технологията на работа в различните населени места не е уеднаквена, споделя представител на частна погребална фирма, която извършва дейност из цялата страна.

Разлика в цените на услугите във Варна и София се среща и при плащане за вечно ползване на гробно място. В морския град таксата на централните гробища е 75 лв., а в с. Тополи - 50 лв. Във Варна най-скъпо струва, ако искате да си закупите гробница за двама души. Такава се предлага на централните гробища в града и цената й се определя от това къде точно е разположена в парка на покойниците. Ако се намира към по-задните редици ще дадете 1850 лв., а в по-предните сумата е 2950 лв.

Един от градовете в България, който държи едни от най-високите цени на погребалните услуги, е Добрич. Там изкопаването на гроб струва 140 лв.

Поради липсата на Закон за погребалната дейности в България общинските фирми използват всякакви методи, за да препънат конкуренцията в лицето на частния сектор. Една от най-честите уловки, до които държавните представители прибягват, е да казват, че гробното място е безплатно, а всъщност се оказва обратното, оплакват се частниците.

Директорът на общинска фирма “Обреди” Любчо Любчев сподели за Дарик, че цените в различните градове в страната са различни и затова трябва да има Закон за погребалната дейност. Само във Варна има 11 частни погребални фирми, за които не се знае колко са надеждни, коментира още той.