Експерти от 4 страни дискутираха в Букурещ нови проекти за образованието и пазара на труда
Експерти от 4 страни дискутираха в Букурещ нови проекти за образованието и пазара на труда / netinfo
През уикенда в Букурещ се проведе Международната конференция „Образование, пазар на труда и пригодност за заетост”. Конференцията е едно от основните събития в проектните дейности, финансирани от Европейската комисия по образование, защото предоставя възможност за среща на експерти, отговорни за националните политики, както и с координатори на успешни проекти. Чрез този форум се очаква да се открият тези проектни резултати, методи и форми, които са приложими към националните образователни системи, както и да се подобри контактът между двете общности – на служителите в министерствата и проектните координатори и експерти.

Конференцията в румънската столица е част от проекта „Тематичен мониторинг – образование, пазар на труда и пригодност за заетост в проекти Лингва, Минерва и Грюндвиг”, който е финансиран от Европейската комисия по образование. Изпълнява се в рамките на 10 месеца в периода ноемрви 2006 – август 2007. Партньори в проекта са Националните агенции за управление на европейската програма за учене през целия живот в Румъния, България, Португалия и Литва.

Целта на проекта е да се изгради пространство за дискусия, обмяна на информация и трансфер на опит между проектите по програми Минерва (нови технологии в образованието), Грюндвиг (образование за възрастни) и Лингва (чуждоезиково образование), които имат отношение към темата за пригодността за заетост, да се идентифицират дейности и модели, които може да подобрят пригодността за заетост от страна на обучаемите и да повишат адаптивността им към социалните и професионални изисквания от страна на образователните институции и образователната система като цяло.

Добрите модели са представяни и дискутирани между Националните агенции и координаторите на проекти от страните в партньорството на две работни срещи в Португалия и Литва.

В резултат от дискусиите по време на конференцията ще се разработи проектният продукт „От проекти към политики” , съдържащ идентифицираните от политически отговорните експерти и проектните координатори ключови умения за повишаване на пригодността за заетост и методите и стратегиите, прилагани в различните проекти, които имат потенциал за трансфер в образователните системи.

През месец юли в България ще се проведе последната среща по проекта, на която ще се оцени качеството на неговото изпълнение.

За европейските проекти в сферата на образованието, за тяхното приложение на практика, както и за отговорността на институциите по отношение на новите образователни продукти, е интервюто с българския координатор по този проект - Ваня Тивидошева от Център за развитие на човешките ресурси.