Еколози алармират: Масово ни предлагат ГМО фуражи без етикети
Еколози алармират: Масово ни предлагат ГМО фуражи без етикети / sxc.hu, архив

Фуражи, съдържащи генно-модифицирани организми, се продават свободно на българския пазар. Същевременно наличието на ГМО не е обозначено върху етикетите на фуражите. За това алармираха във Варна представители на екологичните сдружения „За  Земята” и „Обществения център за околна среда и устойчиво развитие” /ОЦОСУР/. Те уточниха, че продажбата на определени генно-модифицирани фуражи у нас и в Евросъюза е разрешена, но при наличие на над 0,9% генетично изменени продукти храните за животните трябва да бъдат специално етикетирани, за да може купувачът да направи информиран избор.

Земеделското министерство е потвърдило, че в България има генетично-модифицирани фуражи, които най-често влизат у нас от трети страни през Румъния. „Тъй като северната ни съседка е част от Евросъюза, това не се счита за внос и не може да се установи какви точно видове и количества фуражи с измемени продукти идват в страната ни”, поясни Ивайло Попов от сдружение „За Земята”.

Миналия месец двете организации са изследвали в сертифицирана лаборатория във Варна проби от пет вида фуражи, произведени в България и съдържащи соев шрот. При проучването е установено наличие на над 5% генно-модифицирана соя, което не е било отбелязано върху етикета.

„Целта ни не е да посочваме коя фирма е виновна и коя не е, а да проверим дали се спазват законите и дали контролните органи в страната ни работят”, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие /ОЦОСУР/.

Според еколозите законодателството за ГМО у нас е много добро, но контролът по прилагането му е изключително слаб. По отношение на фуражите контролният орган е Българската агенция за безопасност на храните, която към момента не разполага със средства за изследване на фуражите, а следи фирмите единствено документално.

Екоорганизациите имат няколко искания, които на по-късен етап ще отправят към компетентните ведомства. Едно от исканията е да се въведе категорична забрана за продажба на генетично-модифицирани фуражи на европейския пазар, като за това ще е необходима забрана на европейското законодателство.

На местно ниво еколозите ще настояват за промени в нормативните уредби, така че нарушителите да търпят по-високи санции. „„Искаме тези глоби да не бъдат фиксирани, например от 5 000 до 10 000 лева, а да се определят на базата на оборота на фирмата, която престъпва закона”, каза Ивайло Попов.

Екоактивистите настояват също част от събраните глоби да не влизат в общия национален бюджет, а да остават в конкретното ведомство, за да може да то да разполага с бюджет да прави тестове на фуражи.

Те искат да се въведе и изрична забрана животните, чието мляко се използва за приготвянето на мляко и сирена по БДС, да бъдат хранени с генетично-модифицирани фуражи.

Според еколозите почти всички средни и големи ферми, отглеждащи животни за месо и за яйца, използват протеинови фуражи. „Статистика на Европейската комисия сочи, че 80-90% от тези фуражи идват от Южна Америка, а там пък около 90% от соята, която се влага в тях, е генно-модифицирана. По аналитичен път можем да кажем, че почти във всички фуражи, които имат соев шрот, има и модификации. Може би не на 100%, но малко вероятно е в голям мащаб фермите да използват чиста соя”, коментира Попов.