Дресиран плъх забавлява деца във ферма край Варна
Дресиран плъх забавлява деца във ферма край Варна / netinfo

Неведнъж сме ви разказвали за първия в България център за животни, пострадали от човешко насилие. Зад приюта стои Сдружението с нестопанска цел "Приятели на четири крака". Той се намира на 15 километра от Варна, в аксаковското село Орешак. Някои от обитателите на фермата са откупувани от предишните им стопани часове преди да бъдат убити. Други са пострадали при катастрофи, или са били малтретирани от старите им собственици. За животните се грижи семейството на Вера Трендафилова. За пореден път обаче то е изправено пред голяма трудност – да осигури прехраната на обитателите на фермата.

Традиционно най-тежките моменти на Вера и нейната ферма са свързани със зимните месеци, когато осигуряването на прехраната е мисия почти невъзможна. Дори и когато е на ръба на оцеляването обаче, винаги се намира някой, който да помогне с храна за животните, разказва Вера Трендафилова. Така животинското стопанство оцелява и през тази зима. Пролетта обаче посреща отново без запаси. Във фермата в Орешак живеят над 20 животни, сред които три коня, две магарета, прасета, сляпа овца, кучета, коза и петел. До преди няколко години за издръжка на центъра са отивали около 1000 лв. месечно, но заради все по-скъпата храна за животните, са необходими поне 1500 лв. на месец. Въпреки всички трудности, Вера Трендафилова няма намерение да се отказва от животинския си приют, тъй като смята, че любимците й заслужават любовта и грижите й.

Освен че спасява животни, фермата на Вера се занимава и с възпитателна програма за деца. Целта е чрез контакта с тях те да усетят природата, да почувстват любовта на пострадалите животни. Голямо любопитство сред хлапетата предизвиква дресиран плъх, който също е част от животинското царство в Орешак.

"Плъхът е животно, от което първият рефлекс е да се страхуваме, но за децата е много интересно да го погледнат с други очи и да им разкажа колко интелигентни и адаптивни животни са, как умеят да се привързват когато получат любов. Защото градските деца имат пред вид кучета и котета когато кажат, че обичат животните. Ние ги запознаваме и с такива, които по принцип се пренебрегват като домашни любимци", разказа Вера.

В момента животните във фермата се нуждаят от сено, зърно и гранули за кучетата. Освен с храна, можем да помогнем и като преведем средства по сметката на центъра, или пък изпратим SMS с текст DMS FARM на номер 17 777.