ДНСК: Незаконните постройки са причината за наводнението в „Аспарухово
ДНСК: Незаконните постройки са причината за наводнението в „Аспарухово / Дарик Варна, архив

Главните причини за тежкото наводнение във варненския квартал "Аспарухово" са незаконното строителство в самото дере, голямото количество битови и строителни отпадъци и не добре поддържана инфраструктура. Това е показала проверка на ДНСК. Отхвърлени са хипотезите за незаконна сеч и за прелели язовири. Според устройствения план на квартала на мястото на разрушените къщи е трябвало да има зелени площи, върху които да се разлее водата в случай на наводнение.

Наводнението в „Аспарухово" се дължи на комбинация от няколко фактора каза началникът на ДНСК арх. Николай Христов. Голямото необичайно количество дъжд е допринесло за случилото се, но основната причина за човешките жертви и материалните щети е друга.

„Изхвърляне на строителни и битови отпадъци на територията на дерето, което трябва да служи за отводняване, извършване на незаконно строителство също по бреговете на това дере. Това е допринесло за тежките последствия", обясни той.

В зоната на най-големите щети има 17 имота с незаконни постройки, а по устройствен план там би трябвало да има зелени площи. „Тези имоти са на 100% застроени, което е било стена, образуваща един канал по ул. Горна студена", по който водата е набрала скорост и е нямало къде да се оттече. Ако ги е нямало тези строежи, просто щеше да има една голяма вода, която щяхме да разберем на сутринта, че е била и да имат една-две отнесени коли. Но нямаше да има човешки жертви. Тази вода е минала през сгради, които са обитавани от хора", съобщи още Христов.

Николай Христов обясни и какви са били причините незаконните постройки да не бъдат разрушени. Според него най-големият проблем е, че няма социални жилища, които да бъдат предоставени на хората.

„Общината и държавната администрация е трябвало да вземат тежкото решение дали да ги остави да умрат следващата зима от студ или от евентуалното наводнение след 10 години. В момента в нито една община няма политика за изграждане на фондови жилища. Това са жилища, които са осигурени за хора без възможности, които да имат подслон при минимален наем", коментира той.

По закон при бутане на единствено жилище, дори и незаконно, общината е длъжна да осигури друго на собствениците. В противен случай те могат да съдят държавата в Страсбург.