Димитър Карбов: Събарянето в Максуда трябва да продължи
Димитър Карбов: Събарянето в Максуда трябва да продължи / снимка: личен архив
Димитър Карбов: Събарянето в "Максуда" трябва да продължи
82285
Димитър Карбов: Събарянето в "Максуда" трябва да продължи
  • Димитър Карбов: Събарянето в "Максуда" трябва да продължи

Категоричната си подкрепа за започналото събаряне на незаконни постройки в „Максуда“ изрази в интерфю за Дарик Димитър Карбов, кандидат за кмет на Варна, издигнат от НФСБ. Събарянето трябва да продължи, заяви Карбов и припомни, че именно по настояване на народните представители на НФСБ е започнало спазването на закона.

„До момента имаше двойни стандарти, тъй като циганското население е инкубатор на гласове по време на избори. Във Варна бяха съборени част от постройките и аз приветствам решението за премахване на копторите“, заяви Карбов и увери, че ако спечели кметската битка, събарянето ще продължи след изборите.

„Проблемът „Максуда“ отдавна е заложен в дейността ми. Ако стана кмет, бих обещал, че циганският квартал ще има нова визия, свързана с бъдещото  развитие на града. Циганите са най-лесни за интегриране, но вече 25 години няма воля за контрол“, добави кандидат-метът, според когото  осигуряването на социални жилища за ромите имат обратен ефект.

„Когато няма контрол как живеят, те влизат в жилищата и ги рушат и цапат. Много от сградите останаха в лошо положение. И когато не могат да се ремонтират, се постига обратен ефект - вместо да ги социализираш, правиш обратното“, каза Карбов.
По негови думи във Варна категорично не бива да има база за настаняване на бежанци, които той нарече „нелегално преминаващи границата престъпници, които трябва да се третитрат по този начин“. Според Карбов всеки трети между тях е човек с военно обучение и насоченост и не се знае как те биха могли да се отключат в бъдеще.

Преместването на пристанището е държавен въпрос, но тя няма стратегия за развитието му, смята кандидатът на НФСБ. Пристанището е с развита инфраструктура, но около него има „гигантска измама“, е мнението на Карбов.

„Да замениш една урбанизирана територия за едно мочурище с неясни собственици, освен тази на общината...В годините много тарикатчета в политическите среди, зависими от други кръгове, изсипваха строителни материали във Варненското езеро, за да получат документи за собственост и така да станат собственици на част от пристанището“, обясни той.

По негови думи „Максуда“ не попада в района, който ще даде перспектива за развитие на пристанището. Циганският квартал е в чертите на града и по никакъв начин няма да разтовари трафика. Освен това, има европейска директива, според която пристанище с насипни товари не може да бъде на по-малко от 2 км. от жилищни райони, посочи Карбов, според когото съществува риск след 10 - 15 години да се появи необходимост пристанището пак да се проектира и мести.

Димитър Карбов счита, че повдигане на Аспаруховия мост не е икономически изгодно. „Това би било възможно, ако имаме перспективност в това, което правим. Ако Варна има конкуренция с Констанца например, това инвестицията би си струвала“, каза той и подчерта, че там товарооборотът е в пъти по-голям.

Предизборната кампания все още върви вяло, което е учудващо, тъй като във Варна има достатъчно кандидати - за кметове, на райони и за общински съветници. На Варна й трябва конкретика. 25 години слушаме празни обещания, които продължават и сега, а хората искат перспектива, работни места, доходи. До момента никой не е показал желание за управленски мандат.

Във Варна има „правене на нищо, имитация на дейност“, смята Карбов. Според него започналите ремонти са необходими, но  градът има нужда не само от рехабилитация на централните булеварди, но и на малките улици в кварталите.

„Инфраструктурата е в окаяно състояние, но това не е толкова важно. За да бъдеш кмет, трябва да си добър мениджър. Кметът трябва да осигурява възможности общинският бюджет всяка година да расте. Когато не успееш да акумулираш средства в бюджета и да го напълниш с вземания, тогава се обричаме на безперспективност“, коментира кандидат-кметът на НФСБ. Според него е нужно да бъдат осигурени благоприятни условия за привличане на стратегически инвеститори.

НФСБ има кандидати за кметове във всички райони, както и в трите кметства към общината. Макар че коалиционният партньор на партията ВМРО реши да подкрепи кандидата на реформаторите Чавдар Трифонов, от патриотичния фронт са заложили на собствените си членове.

„Ние имаме много достойни хора, отговорни и образовани, които можем да предложим. Когато имаш такива хора, защо трябва да в влизаш в коалиции с хора, с които не е патриотично да застанеш редом - с партията на Касим Дал, Корман Исмаилов, които не работят за българските национални интереси“, подчерта Карбов. Според него цялостта на коалицията няма да пострада заради различните виждания на двете формации при подкрепата за кмет.

Ако НФСБ не успее да постигне добър резултат на местните избори, Карбов, който е водач на листата на партията, ще се замисли дали да не отстъпи място в местния парламент на следващия в нея. По негови думи подкрепата за партията непрекъснато расте.

Втори във варненската листа е журналистът от Телевизия СКАТ Георги Александров. На трета позиция е мениджърът  Атанас Симеонов, а Стелиян Любославов е четвърти. Пета е Татяна Димитрова. Гражданската квота има трима представители.

Целият разговор е в аудиозоната.