Депутат, загубил дете в катастрофа, против глобите за пияни пешеходци
Депутат, загубил дете в катастрофа, против глобите за пияни пешеходци / снимка: Impact Press Group, архив

Да се въведат промени в часовете и обучението по време на шофьорските курсове. За това ще настоява варненският депутат от ГЕРБ Нели Петрова, която е майка на убитата на пътя Лора Иванова. Според Петрова сегашният брой часове е недостатъчен, а заради липсата на полигон младите водачи трудно се справят в градска среда. „Шофьорските ни курсове са много слаби и не са по европейските стандарти. Полигонът, който е много важен, липсва, няма и нощно кормуване”, изтъкна тя.

Народният представител ще внесе също предложение за промени, според които санкцията при нарушения да започва да тече от времето на изпращане на наказателното постановление. Нейна идея е при пътно-транспортно произшествие с доказано провинение да се вземат регистрационните номера на колата. „В този случай, когато водачът отиде да си вземе номерата, ще трябва да си плати глобата. Има много примери, при които такива постановления падат в съда, губят давност и не се плащат”, обясни Петрова.

Депутатът приветства част от предложенията, които може да залегнат в изцяло новия закон за движение по пътищата, подготвян от БСП. Едно от тях шофьорите със стаж под 6 месеца да не карат след 22 часа. „Съгласна съм с тази идея, но други ме възмутиха”, сподели Нели Петрова.

Тя не одобрява идеята пияните пешеходци да бъдат глобявани. „За велосипедистите на градус трябва да има санкции, но за пешеходците не виждам каква глоба може да има особено когато по никакъв начин не нарушават правилата”, добави варненският избраник.

Петрова е на мнение, че са необходими глоби и за пешеходците, и за шофьорите. „Виждала съм безумни постъпки – възрастни хора да си пренасят хладилника през булеварда пред Катедралата. Къде са камерите, къде да и санкциониращите органи”, сподели депутатът. По думите й събираемостта на глобите е много лоша и неефективна и трябва да се поработи по този въпрос.

Тя допълни, че следващото заседание на делото за смъртта на Лора е насрочено за 28 октомври. Дотогава петорната автотехническа експертиза трябва да бъде готова. „Очакваме тя да докаже, че Деян Станчев е видял дъщеря ми и приятелите й, но не е спрял”, каза Петрова. Тя добави още, че ще подкрепи протеста, който подготвят приятелите на загиналия в катастрофа Младен Кънев. Бащата на две деца и спътницата му Теодора Петрова бяха убити на място, след като джип удари челно автомобила им  в района на село Старо Оряхово през лятото на 2012 г. Подсъдимата Емилия Нанева получи 3-годишно условно наказание от Варненския окръжен съд.