Нова експертиза ще отговаря на въпроси за смъртта на прегазено момиче
Нова експертиза ще отговаря на въпроси за смъртта на прегазено момиче / снимка: Impact Press Group, архив

Петорна експертиза ще изяснява редица въпроси около катастрофата, при която на пешеходна пътека във Варна загина 20-годишната Лора. За новото изследване настояха всички страни по процеса, по който подсъдим е мотоциклетистът Деян Станчев. Неговите защитници, прокуратурата и адвокатите на родителите на жертвата останаха неудовлетворени от повторното изслушване в съдебна зала на вещото лице инж. Рафаил Задгорски, изготвило първата автотехническа експертиза. Те откриха противоречия между днешните му обяснения и първоначалните му заключения.

Екипът, който ще изготви новата експертиза, ще включва трима автотехнически специалисти, трасолог и съдебен медик. Те трябва да установят скоростта на мотора при сблъсъка, можел ли е Станчев да избегне удара, дължината на опасната зона за спиране, отстоянието между мотора и жертвата при нейното пресичане, точното място на удара.

По делото за смъртта на Лора вече бяха назначени две автотехнически експертизи. Първата беше изготвена преди началото на процеса, а защитата на Станчев поиска втората. След нейното изслушване прокуратурата и адвокатите на майката на Лора настояха за ново изследване с участието на три вещи лица, но искането им беше отхвърлено. В мотивите на Апелативния съд, с което той върна делото ново разглеждане, също се препоръчваше при необходимост да бъде назначена нова експертиза.

По време на днешното заседание вещото лице инж. Задгорски, изготвило първата автотехническа експертиза, заяви, че Деян Станчев не е можел да спре и да предотврати удара независимо с каква скорост се е движил. При положение, че жертвата е изминала 1,4 метра от пътното платно сблъсъкът е бил неизбежен.

Около час и половина продължи разпита на подсъдимия. В сутрешните часове на 17 юли 2011 г. той се е прибирал след нощна смяна заедно със свой колега, който също имал мотор. На бул. „Осми приморски полк” в посока към центъра и на около 10 метра преди пешеходната пътека младежите предприели изпреварване на таксиметров автомобил от двете му страни, като Станчев минал в най-лявата лента. На разстояние 4-5 метра преди пътеката видял силует и мигновено последвал удар. След него Станчев, който допуска по рефлекс да е натиснал спирачки,  почти нищо не си спомнял.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 18 септември.

Лора беше блъсната на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на бул. „Осми Приморски полк". Наказанието, което получи Деян Станчев след споразумение с прокуратурата, беше 2  години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС. Случаят стигна до главния прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от магистратите във Варна. След съкратен процес Окръженият съд отново постанови същото наказание, но Апелативният съд върна делото за ново разглеждане.