Да се яде или не риба на Никулден - това е въпросът!
Да се яде или не риба на Никулден - това е въпросът! / Sofia photo agency
Да се яде ли или не риба за Никулден - това е въпросът!
35367
Да се яде ли или не риба за Никулден - това е въпросът!
  • Да се яде ли или не риба за Никулден - това е въпросът!

Само след няколко дни, на 6 декември източноправославните християни ще отбележат празника на Свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. Търговците на риба вече потриват доволно ръце за предстоящото голямо пазаруване по борси и рибарници.

Малко уточнение в тазгодишния църковен календар обаче предизвика големи дебати за рибата на Никулденската трапеза. В православния календар е посочено, че риба се разрешава, но само ако е храмов празник. Пълненият шаран е сред задължителните ястия откакто Никулден се празнува. И тъй като големият празник се случва във време на пости, шаранът и другите риби бяха поставени под съмнение за празничната трапеза.

Нововъведението се появява за първи път и предизвика неодумение не само сред примерните християни, но и сред божиите служители. Като например отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство на варненския храм "Св.Николай" - единственият морски храм в България и единственият във Варна, носещ името на светеца. Според свещеника уговорката в календара за Никулден трябва да бъде изяснена.

Православният календар за 2011 година е вече факт. За Никулден в него пише, че се разрешава риба. Навярно авторите са осъзнали грешката си. Какво обаче предизвика спорното уточнение, че риба на Никулден през 2010-та се разрешава, ако е храмов празник?

Чуйте повече в звуковия файл...