„Черно море” с положителна голова разлика навън и отрицателна на „Тича”
„Черно море” с положителна голова разлика навън и отрицателна на „Тича” / Добри Атанасов

„Черно море” вкарва повече и получава по-малко голове навън в сравнение с мачовете си на „Тича”. Това сочи статистиката на изиграните до момента 16 кръга в А група. „Моряците” са вкарали 9 гола като гост, а като домакин с 1 по-малко. Инкасираните попадения далеч от Варна са 7, а на „Тича” те са цели 10. Възпитаниците на Никола Спасов имат повече загуби у дома, отколкото като гости. Навън загубите са 3, а вътре цели 4. При гостуванията си варненци имат 2 победи, 3 равни и 3 загуби, а в домакинските си мачове са спечелели 4 победи и 4 са загубили. Спечелените точки навън са 9, а вътре 12.

Друг любопитен момент е, че „Черно море” никога не успявал да спечели мач, в който първи е допуснал гол. По вкарани голове в А група тимът дели 4-ото място с „Левски”. И двата отбора са отбелязали по 17 попадения. Класацията се оглавява от „Литекс”- 23, следван от „Лудогорец” - 19 и „Берое” - 18. В класацията по допуснати голове  (17) „Черно море” се нарежда на 6-о място заедно със Славия. Позиция по-нагоре е иначе последният в класирането „Пирин”. Благоевградчани са инкасирали 16 попадения. Най-здраво в дефанзивен план стои „Левски”, който е допуснал 9 гола, следван от „Литекс” и „Лудогорец”, които са инкасирали по 12 гола в мрежите си.

Листата на голмайсторите при варненци продължава да бъде оглавявана еднолично от Мат Курьор с 6 попадения. Той е и единственият играч на „Морето”, който няма пропуснат мач в шампионата, а и винага във всеки един от 16-те двубоя е започвал като титуляр. Хуан Вареа е на втора позиция с 2 гола. Аржентинецът е играл в едва 6 мача, като основно е влизал като резерва.

В момента след 16 изиграни кръга „Черно море” се намира на 6-ото място с актив от 21 точки. Със същия точков актив е предстоящият съперник на „Морето” в 17-ия кръг „Локо” Пд, който при победа ще го измести от 6-ото място. „Черно море”  може да заеме 5-ата позиция при победа на „Лаута”, и загуба или хикс на Славия при гостуването на „Герена” срещу Левски.