Централната част на Варна най-прашна
Централната част на Варна най-прашна / Дарик Варна

Най-прашните места във Варна са централната част, районът около ул."Девня", Южната и Западната промишлени зони. Най-малко прах във въздуха пък има в кв.Галата, селата Звездица и Каменар, както и в курортите „Св.Св. Константин и Елена" и „Златни пясъци". Това показва анализът на експертите, работили над Общинската програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух за периода 2009 г. - 2014 г.

По отношение на въздуха Варна е много по-замърсен град от Девня, посочи директорът на РИОСВ-Варна Румяна Радилова. Замърсяването с фини прахови частици в морската столица е малко над нормата, призна Радилова. Според нея това не би трябвало да пристеснява особено гражданите.

Замърсяването на въздуха през лятото се дължи основно на автомобилния транспорт. Прах идва и от строежите и промишлеността. През зимата „заслугата" е на отоплението с твърди горива.

Основната причина за запрашеността на центъра е автомобилният транспорт. Няма никакъв контрол над чистотата на автомобилите, както за двигателите, така и за самите автомобили, заяви пред Дарик Людмил Икономов, директор на Центъра за екологична модернизация.

Според приетата през миналата година Общинската програма за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества в атмосферния въздух Общината, чрез фирмите по чистота, трябва да мете и мие улиците. Това обаче не се прави, или се прави рядко на определени места, сочат наблюденията на Икономов.

Освен чрез миене на улиците, качеството на вдишвания от варненци въздух може да се подобри чрез ограничаване на движението на дизелови автобуси, търсене на възможности за отваряне на нови ветрови коридори, намаляване на височината на застрояване и засаждане на прахоулавящи видове растителност и изнасяне на запад на пристанището и товарната жп гара, се посочва още в общинската програма.

Според европейска Директива за качеството на атмосферния въздух от 2008 г. фините прахови частици, заедно с относително по-едрите - до 10 микрона, са сред замърсителите, които са най-опасни за човешкото здраве. Когато има замърсяване на въздуха с фини прахови частици, алергопатиите при хората с алергии към прах и полени се обострят. Потръпевши са деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания.