„Българската вендета“ е най-красивият сувенир на панаира на занаятите
„Българската вендета“ е най-красивият сувенир на панаира на занаятите / Днес плюс

Ножът „Българската вендета“ е първенец сред сувенирите на тазгодишният Конкурс „Сувенири“ на Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Изработен е от кози рог с богато инкрустирана дръжка. На нея има и резбована върху слонова кост икона на Богородица. Автор е бижутерът и златар по занаят -  Любомир Дудев. Творецът, който е от Казанлък, участва за първи първи път на вече превърналия се в традиция Панаир на занаятите във Варна.

Второто място извоюва дългогодишният участник  Антоанета Боянова с ръчно изрисувана керамична ваза.

Щраусово яйце с ръчно изработена декорация се пребори за почетното трето място. Негов автор е младата дебютантка от Варна Боряна Илиева.

Тази година варненци избираха измежду 88 сувенира на 62-ма автора.

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“  беше открит на 1 август за 17-та поредна година във Варна. На него бяха представени творби на автори от цял свят - Русия, Украйна, Франция, Хърватия, Германия, Индия, Гърция, Иран, САЩ, Англия. Със събраните средства от тазгодишния панаир ще се реставрира храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. След две години той ще чества юбилей – 150 години от построяването си.

Утре е последният ден, в който можете да се насладите на занаятчийските произведения.