България може да загуби 22 млн. лева по ОП Рибарство
България може да загуби 22 млн. лева по ОП Рибарство / Дарик Варна, архив

България може да загуби около 22 млн. лв. заради изоставане в изпълнението на ОП "Рибарство". Министерството на земеделието води активни преговори с Еврокомисията за удължаване срока на изпълнение на проектите на малките рибарски групи поне с още пет месеца, или до май 2014, предава БНТ.

От договорираните 87% от парите по ОП Рибарство са изплатени едва 32%. Причините са комплексни, сочи анализът, направен от Министерство на земеделието и храните.

Валентина Маринова, зам.-министър на земеделието и храните коментира темата така: "Няма унификация на поднормативната уредба, има много подписани договори, които все още не са започнали, защото са подписани и са прилагани в правила, които са с определени неясноти. Бенефициентите нямат сигурност при своята заявка за кредитиране".

Маринова поясни, че кредитните досиета на малките рибари са къси, банките не ги приемат като надеждни клиенти. "Твърде е възможно около 22 млн. лв. да бъде загубата, имайки предвид, че част от прилаганите поднормативни актове за изработване на програмата са в етап на тежести и невъзможност на бенефициентите да бъдат така удовлетворени и с по-голяма сигурност при изпълнение на техните проекти", каза Маринова.

Предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката "Развитие на рибарските области", която създава трудности на потенциалните ползватели на средствата. Сроковете от подаването и разглеждането на проектите ще бъдат намалени двойно и стават 30 дни. Продължават и анализите за следващия програмен период - 2014-2020. Искането на България е средствата за новия финансов период да не зависят от усвоеното досега.

"Още през септември всички анализи трябва да се представят в Брюксел и да можем да отстояваме запазване на ресурса, който е бил разпределен за първия програмен период", допълни Валентина Маринова.

Зам.-министър Маринова каза още, че предстои ремонт за Закона за рибарството с оглед новата визия на общата рибарска политика на общността. А тя е с рязък завой към опазване и възстановяване на риболовните ресурси и внимание към дребните рибари за сметка на промишления риболов.