Боядисваме български яйца за Великден
Боядисваме български яйца за Великден / Sofia Photo Agency, архив

Глътка въздух ще си поемат родните производители на яйца този Великден. След като няколко поредни години евтини полски яйца заливаха пазара и подбиваха цената на българската продукция, за тазгодишния празник не се очаква масиран внос от Полша. Очертава се ситуацията да е много по-спокойна, каза пред Дарик Бойко Андонов, собственик на птицеферма в Осеново.

„Няма такова напрежение, каквото имаше миналата година, защото тогава влизаха всякакви яйца. Когато липсват дразнители отвън, много по-добре се работи. Но освен нас доволни ще останат и потребителите, които ще консумират пресни яйца и от проверени производители, а не със съмнителен произход и на ръба на срока на годност”, добави Андоново, който отглежда 30 000 щастливи кокошки.

Според него за празника е възможен нелегален внос от съседни държави, като Македония например, но той не притеснява българските производители. В бъдеще сериозна заплаха се задава от Румъния.

„Може да влезе нещо инкогнито от Македония, но македонските птицевъди не са ни пречили. Опасност се очаква от Румъния, защото се инвестира много в птицевъдството и производството им се е увеличило двойно и тройно. След някоя и друга година ще имаме големи главоболия, но към момента няма проблем”,добави Андонов, чието стопанство е едно от най-големите във Варненска област.

Колкото до цената на черупките, тази година не се очертава да ядем „златни” яйца. Истерията отпреди две години, когато яйцата поскъпнаха драстично, няма да се повтори. Увеличението на цената ще бъде най-много в рамките на стотинка-две от производител.

„Предполагам, че ще излизат от производител на цена от 18-19 ст. В момента цената е с 1 ст. надолу”, каза още Андонов.

Преди началото на голямото пазаруване съветът на специалистите е да купуваме яйца само от проверени производители или от хранителни вериги, които правят сериозни обороти и стоките им не залежават. Срокът на годност на яйцата е до 28 дни.

По думите на Андонов един неспециалист може много трудно да определи дали яйцето е прясно или не. По принцип скоро снесените яйца имат лек блясък, а старите са матови. Най-сигурният начин да проверим дали яйцата са пресни е като прибегнем до народните методи и ги  пуснем в чаша вода със сол.

Съветът на птицевъда е за Великден да купуваме и боядисваме яйца размер „М“. Те са идеалните яйца за биячи. Освен че са по-евтини, със сигурност ще видят сметката по-едрите при великденската борба.