Бившият девненски кмет ощетил общината, твърдят одитори
Бившият девненски кмет ощетил общината, твърдят одитори / netinfo
Старото ръководство на Девня ощетило общината със 114 361лв, разкрила одиторска проверка, назначена от новия кмет Атанас Кузев. Средствата са от пропусната възможност за възстановяване на ДДС от спечеления проект по програма ФАР за финансиране на обект „Рехабилитация на пътна отсечка промишлена зона юг”, посочили специалистите.

Друго закононарушение, разкрито от одиторите, е, че договорите на Общината били подписвани еднолично от бившия кмет Васил Иванов, а не са съгласувани с главния счетоводител и юриста.

В продължение на няколко години общинското ръководство се е ангажирало с доставката на дърва за огрев на населението на достъпни цени. Събираните над 100 000 лв. неправилно са били съхранявани в касата на общината, разкрили още финансовите специалисти.

Нарушения са констатирани и с оперирането със заделените 100 000 лв. за развитието на спорта в общината. Разходването на средствата е трябвало да се извършва чрез прехвърлянето им по банкова сметка на дружествата. Те обаче нямат открита такава, поради което на материално отговорните лица са били предоставяни неправилно големи суми в брой.

Пресцентърът на Община Девня съобщава, че нарушенията на бившия кмет и ръководената от него администрация станали повод за задълбочен анализ на цялостното състояние на общината. Ще бъдат предприети мерки за подобряване на финансовото й състояние в перспектива.