Без изборни секции на кораби на БМФ за референдума
Без изборни секции на кораби на БМФ за референдума / Dariknews.bg, архив

Няма постъпили заявки за разкриване на временни изборни секции на кораби, плаващи под български флаг. Изборни секции на предстоящия в неделя национален референдум обаче ще има във Варненския затвор, както и в лечебни заведения. Това съобщи за Дарик Кристиян Богоев, говорител на Районната избирателна комисия (РИК).

Подготовката за референдума в цялата Варненска област протична нормално. В допитването в неделя ще могат да гласуват над 400 000 души. Те ще упражнят правото си на глас в над 600 избирателни секции, отбеляза говорителят на РИК - Варна.

Обученията на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са вече проведени. Организирана е и системата за предаване на изборните материали. Бюлетините са вече доставени и се предават по график. По общини се извършва оглед на помещенията, където ще се гласува, за течове и други проблеми. Засега няма информация за проблемни места.

Охраната на изборните секции ще бъде поета от полицията в събота, 26 януари, след 20 часа. Референдумът в неделя ще започне в 6 и ще завърши в 19 часа. Ако в този час пред изборните секции има чакащи да гласуват, по преценка на председателя на СИК гласуването може да бъде удължено най-много с един час, припомни Богоев.

От Министерството на образованието, младежта и науката вече обявиха 28 януари за неучебен ден за учениците от всички училища в страната.

Първият у нас след демократичните промени национален референдум ще се проведе на 27 януари. Въпросът, на който ще се отговаря с „да" или „не" е „ Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".