Арестуваха Янко Станев за купуване на гласове във Варна
Арестуваха Янко Станев за купуване на гласове във Варна / Варна утре

Общинският съветник и бивш председател на финансовата комисия Янко Станев е арестуван за купуване на гласове, пише сайтът Варна утре. Съветникът, който години наред бе дясната ръка на Кирил Йорданов и бе изгонен от ДПС, е задържан с още десет души заради директно участие в купуване на гласове.

Пред Дарик говорителят на варненската полиция Ивана Милева обясни, че се въздържа от коментар по случая, тъй като днес е ден за размисъл преди балотажа.

Арестуваният Янко Станев в момента се намира в следствения арест във Варна, информира Afera.bg. Там са и двама прокурори, които работят по задържаните за купуване на гласове. Според сайта срещу Янко Станев има разработки, които касаят не само купуване на гласове, а и афери, свъзрани с дейността му на общински съветник. Станев е бил поставен на СРС и външно наблюдение и е бил под контрол дълго време.

Ради Радев от групата "СДС-ДА" в Общинския съвет, в която е и д-р Станев, коментира за Дарик, че причина за задържането му е жалба от ДПС за купуване на гласове в село Каменар. По негова информация съветникът е бил повикан да даде показания, но не е бил задържан, тъй като няма повдигнато обвинение.

Кариерата на Янко Станев в политиката започва през 1990 г., когато се записва в партията на Петър Дертлиев - БСДП. По същото време Станев е назначен за кмет във временната управа на варненския квартал "Владиславово". Заедно със СДС печели убедително парламентарните избори през 1997 г. Става член на партия СДС. На 20 юли 2005 г. д-р Янко Станев е изключен от СДС след скандал с централното ръководство на синята партия. На 5 декември 2005 г. става член на ДПС, откъдето по-късно също е изключен. На 23 ноември 2011 г. Янко Станев беше свален от поста общински председател на ДПС във Варна. Тогава Йордан Цонев заяви, че мотивът за отстраняването на д-р Станев е неизпълнение на решение на Централния предизборен щаб на партията относно „Избори 2011”.

В края на март миналата година, ден преди да бъде отстранен от председателския пост във финансовата комисия към Общинския съвет, Янко Станев подаде оставка.

„Преценявам, че създалото се излишно напрежение около мен е вредно за Общинския съвет, за града ни, и това е причината за моето действие. Ще продължа да работя за града ни”, пише сваленият Станев.

Решението за свалянето на Янко Станев беше взето на 7 март 2012 г. от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а като мотив беше посочено „отстъпление от принципите на партията” с оглед резултатите от местните избори и кадровата политика.