магистрала Струма
магистрала Струма / БГНЕС
До няколко години магистрала може да свързва Бургас и Варна, пише 24 часа

От сайта на Агенция “Пътна инфраструктура” се вижда, че първата стъпка е налице - АПИ е обявила преди дни обществена поръчка за изготвянето на разширен идеен проект за бъдещото трасе. Изпълнителят ще трябва да направи и инженерно-геоложки проучвания на магистрала “Черно море”.

Стойността на обществената поръчка е 14,4 млн. лв. и макар да е съвсем в началото, обявяването на търга показва, че се работи за старт на дейностите по новата магистрала. 

Борисов на път към „Хемус“: Големият ми грях е, че научих в България да се кара без пари (ВИДЕО)

Според документите за търга изпълнителят ще трябва да разработи трасе, което да е оптимално от техническа и икономическа страна. Началото на аутобана ще е на “Хемус” около с. Слънчево, при пресичането на Варненско - Белославското езеро, обход на Варна. 

Ще има връзка в близост до село Приселци със съществуващото трасе на магистралата и оттам до “Тракия”
с връзка около бургаското село Ветрен. 

Магистралата между Варна и Бургас е част от паневропейски коридор №8.

Откриват нови 9 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза (СНИМКИ)

Изграждането на магистрала “Черно море” може да стане с пари от държавния бюджет или по оперативна програма, тъй като към нея няма интерес за публично-частно партньорство, обясни в началото на тази година регионалният министър Петя Аврамова. 

Според Интегрираната транспортна стратегия на правителството (2017-2021 г.) магистралата би струвала 430 млн. лева.

Община Варна подава нови проекти за европейско финансиране на стойност 14 млн. лв

Сред изискванията на обществената поръчка е осигуряването на разширен идеен проект и подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането. 


От АПИ залагат като задължение и свързване на основните пътни направления в Северна и Южна България. Тези дейности трябва да послужат и за подобряване на международния транзитен трафик и туристическия поток към курортните комплекси по цялата черноморска ивица.