Аладжа манастир грейва в светлина и звук
Аладжа манастир грейва в светлина и звук / netinfo
Проект за сценични изяви предвижда Аладжа манастир да грейне в звук и светлина. Ако нужните средства бъдат осигурени, проектът може да бъде реализиран още това лято. Това заяви пред Дарик уредникът на манастира Валери Кинов, чиято е и идеята.

Шоуто ще бъде по подобие на това на крепостта Царевец. Амбициозният проект включва редица културни мероприятия край скалната обител, сред които провеждане на хорови и други концерти и прожекции на туристически анимации. Светлинно-звуковото шоу ще бъде атракцията. Спектакълът ще включва участието и на живи изпълнители, които ще разиграват легендата за манастира в пантомима и балет. Шоуто ще бъде със самостоятелна такса и ще започва след 21,30 часа, разкри Кинов.

Инициативата е част от кампанията “Варна - кандидат за европейска столица на културата 2019 г.” и ще бъде разработена от общинските дирекции “Култура”, “Образование” и “Младежки дейности”. Освен това в манастира ще бъдат монтирани рампи за хора със затруднено придвижване.

За изпълнение на проекта са необходими около 300 хиляди лева, 200 хиляди от които са само за техника. Голяма част от сумата ще бъде осигурена от Общината, като финансиране ще се търси и от водещите местни туристически агенции, посочи уредникът на манастира-музей.

През изминалата година една от най-красивите забележителности в региона е била посетена от 62 хиляди туристи, 2/3 от които чужденци. Забелязва се обаче спад с около 5 хиляди посетители, в сравнение с предходната 2007-а година.

Състоянието на скалната обител в момента е сравнително добро. Нуждае се обаче от частичен ремонт на музейната сграда и подобряване безопасността на посетителите. Средства за това са заложени в проект, с който Регионалният исторически музей кандидатства по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Аладжа манастир /от турски “пъстър манастир”/ се нарича така най-вероятно заради ярките цветове на стенните рисунки, датиращи още от ранното Средновековие. Според историци, примитивните монашески килии в скалите са били направени и заселени още през 4-ти век. Там древните християни са можели необезпокоявано да изпълняват своите религиозни обреди.